Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 2, 2013

Пасивните къщи са сгради, в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. (Адамсон 1987 и Феист 1988). Къщата сама се подгрява и охлажда и затова се нарича "пасивна".

За Европейското пасивно строителство, необходимо условие е годишните изисквания да са по-малки от 15 kWh/(m2 на година), и не трябва да бъдат увеличавани разходите за енергия необходими за други нужди (например електричество за домакински нужди). Нещо повече, комбинираната първична енергия за жилищната площ на пасивна къща не трябва да достига 120 kWh/(m2годишно) за отопление, топла вода и електричество за домакинство.

От тук като стартова позиция, допълнителните енергийни потребности могат да се покриват с възобновяеми енергийни източници. Такива са например произведената енергия от слънце вятър и вода. За да разберете за системи за производство на електро енергия от слънце посетете наша страница www.sunsys.info .
 

Това означава, че комбинираната енергийна консумация на една пасивна къща, е по-малко от средното изискване за електричество за домакинство и топла вода. Комбинираната енергия в една пасивна къща е ЧЕТИРИ пъти по-малко в сравнение с енергията консумирана в една съвременна къща отговаряща на всички европейски строителни норми.


Сравнение на енергийните равнища на различен тип къщи
WSchVO = Немски топлинни изисквания
SBN = Шведски строителен стандарт

Пасивната къща е стойностно ефективна, когато комбинираните капитализирани разходи (строителство, включително проектиране и инсталирано оборудване, плюс потребителските разходи за 15 години) не достигат тези на нова къща.

 

Отговори на често задавани въпроси за конструктивните стандарти на бъдещето

1) Може ли къщата наистина да остане топла без отоплителна система?

- Пасивните къщи, които бяха тествани и са вече обитаеми са окончателно одобрени. В цяла Европа климатът е подходящ за строителство на къщи с ниски енергийни изисквания за топлина добавена към входящия свеж въздух, за да остане къщата топла и комфортна през зимата. Измерванията направени на вече готовите къщи доказаха, че енергийните разходи могат да бъдат прогнозирани и предвидени с голяма точност в зависимост от обитателите, като се калкулира общата годишна консумация.

2) Не са ли пасивните къщи твърде скъпи?

- Цената на една пасивна къща е сравнима с цената на една обикновена къща. Както и да е високото качество на пасивните елементи ще рефлектира върху първоначалните разходи за строителство. Годишните спестявания за отопление/охлаждане са съпоставими с процент от цялата стойност на сградата. В годините инвестицията дадена в самото начало ще Ви се връщат в спестени пари за отопление/охлаждане. Не трябва да се забравя, че се готви проект, при който вложените пари за изолация ще могат в известен процент да се приспадат от облагаемия доход. (Решение на съвета за енергийна ефективност от края на 2002 г.) И не на последно място такъв род къщи ще получават по лесно кредити от банки поради факта, че ще отговарят на най-последните норми влизащи в сила от 2010 г. в цялата европейска общност.

3) Можеш ли да отвориш прозорците на пасивна къща?

- Разбира се, обитателите могат да отварят прозорците когато си поискат, но това не е необходимо. Пасивната къща постоянно се захранва със свеж въздух благодарение на вентилационна система. Това има предимства: различно от прозоречната вентилация, фини филтри спират праха и цветен прашец. Качеството на въздуха в къщата е винаги отлично, независимо дали обитателите са били навън и прозорците не са били отворени. Разбира се при всички къщи ако прозорците се оставят отворени през зимата за дълъг период от време, температурата на вътрешния въздух ще се понижи забележимо, и енергийната консумация за отопление ще се повиши

4) Хората често изразяват резерви към нуждата от вентилационна система: Има ли проблеми с бактерии, шум и прах?

- Вентилационната система на пасивните къщи е една система за доставка на свеж въздух, а не климатична система, която циркулира вътрешния въздух. Развитието на бактерии е проблем само на циркулационните системи (и то само ако са лошо проектирани). Шумът от вентилаторът и клапаните са напълно елиминирани (например монтаж премахваш вибрациите, ниска скорост на въздуха, акустични заглушители в каналите за въздух). Въздушните дюзи за входящия чист въздух са разположени близо до тавана, където въздухът постъпва с не голяма скорост и така това става почти незабележимо за човешкото ухо.

5) Не е ли пасивната къща една усложнена високо технологична къща?

- Не, пасивната къща е приятелски изглеждаща и оборудването й е лесно за употреба. Вентилационната система има контрол като на обикновен телевизор. Технологията на пасивна къща е така проста, и не се нуждаете да наемете някой, който веднъж годишно да сменя въздушния филтър: Вие можете да го направите сами.

6) Има ли вече построени къщи в България?

- Не, Ще обясним защо. Средната цена на м2 прехвърля 2000 лева. На повечето клиенти първите думи са - Вие сте луди - Аз за тези пари ще си построя къща от тухли. Да прави сте. Можете даже и две къщи да си построите, но те няма да бъдат пасивни. След 15 години примерно ще се окаже, че парите които сте спестили днес сте похарчили за подържане на нужният микро климат в къщата (разбирайте отопление/охлаждане и проветрение), за хапчета защото сте се разболявали по често от фактът, че с проветряването сте вкарвали в къщата различни прашинки от дървета, трева или просто прах от улицата, че сте похарчили повече електро енергия, за да чистите редовно с прахосмукачка, и не на последна място сте ставали всяка сутрин като пребити, защото през нощта сте спали в затворено помещение без нужната ви обмяна на въздуха. Е сега какво ще кажете? Не е възможно хем по добри прозорци, по висок клас изолация, различни системи за пестене на енергия и да е по евтина. Просто приемете, че парите дадени днес ще Ви се върнат в рамките на следващите 10 или 15 години.

Ето и една статия, която разсейва някой митове около пасивните къщи. Натиснете тук за да я прочетете.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив