Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 28, 2013

Семейство и нов дом – звучи като добро пожелание, което често, обаче, не е толкова лесно постижимо. Семейството е личен избор, а придобиването на новия дом почива върху лични възможности и пазарни условия. Както добре знаем, възможностите на много хора са недостатъчни сами да закупят желаното жилище, особено младите семейства. Знаем също така, че в подобни случаи най-доверените помощници за осъществяване на мечтата са банките.

Удачно ли е сега да се закупува жилище?

Ще си отговорите на този въпрос, ако имате яснота - с цел инвестиция или с жилищна цел е покупката на имота. Ако целта е нуждата от жилище, в което да живеете, то отговорът определено би бил „Удачно е”. Покупката на жилище с цел задоволяване на лични жилищни нужди винаги е навременна и обоснована, особено, ако говорим за младо семейство, тепърва стартиращо своя самостоятелен живот.

Покупката на жилище в момента в определена степен е обосновано и от факта, че цените на имотите вече достигнаха много постижими нива. Според анализи на специалисти в областта на пазара на имоти, техните цени през 2012 г. отново регистрират реален спад. Обяснимо е, предвид свитото потребление на населението. Допълнително цените се  задържат ниски поради слабия интерес към покупка на жилища и от българи работещи, и получаващи доходи в чужбина. За никого не е тайна също така, че инвеститорският интерес е далеч от това, което беше преди началото на финансовата криза. Тези факти чертаят тенденция, която няма да е по-различна от досега наблюдаваната. Цените на жилищата по всяка вероятност ще останат на нивата, каквито са актуални в момента, като прогнозите на анализаторите са за лек ръст още през тази година и по-видим през 2014 г.
Фактите сочат, че моментът, в който цените отново ще поемат нагоре не е далеч и всеки закупил жилище преди това, би спечелил.

Покупката

Узрели вече за идеята за семейство и нов дом, въпросът за покупката на дома излиза на преден план. Пазарът изобилства от оферти за покупка на жилище и с все по-изгодни условия, но са рядкост все още тези за млади семейства. В отговор на това и в помощ на младоженците Пощенска банка разработи специален продукт за тях. Неговото име е „Новодомци”. Продуктът е предназначен за млади семейства, които току-що са сключили, както и за такива сключили брак преди една, дори две години, както и за двойки, живеещи на семейни начала. Тъй като продуктът е разработен специално за млади семейства, то и условията по него са специални. Банката предлага през първата година лихва, която е с 2 проценти пункта по-ниска от лихвата за останалия срок на кредита, в размер на 4.6%. От своя страна, лихвата за останалия срок е с 0.10 проценти пункта по-ниска от стандартните лихвени нива по жилищни кредити . За улеснение на кандидатите банката не начислява такса за разглеждане на документите. В допълнение на тази отстъпка, при усвояване на кредита, таксата, която банката начислява, е с 50% по- ниска от стандартната такса за усвояване. Не е за пренебрегване и възможността за предсрочно погасяване на кредита без никакви такси за това.

Каквито и предимства да предлага един продукт, ако кандидатът не разполага с поне минимално собствено участие, желаната покупка трудно би се осъществила. Пощенска банка предлага решение и на този въпрос. С високия процент на финансиране (85%) от страна на банката, самоучастието на кандидата се намалява до 15%, което е сред най-ниските, които се изискват в момента от банките. Дългият максимален срок на погасяване (35 г.) от своя страна помага в началото на съвместния живот, младото семейство да не изпитва затруднения с месечната вноска.

Закупувайки жилище, обаче, често се налагат ремонти или пък са нужни средства за ново обзавеждане. За всички е ясно, че това изисква средства, които често не достигат. Въпреки това решение има и то се нарича ипотечен кредит „Активен дом” от Пощенска банка. За разлика от другите продукти на банката, които са за покупка на жилище, този продукт е насочен за покриване на текущи нужди. И тъй като максималната му сума може да достигне 50 хил. евро, ипотеката на недвижим имот е необходима. С кредит „Активен дом” могат да бъдат финансирани не само проекти като ремонт и обзавеждане, но и за образование, както и за други лични или семейни планове. 25-годишният срок позволява ниска месечна вноска и така отново да не се усеща чувствително върху семейния бюджет.

Който и от двата продукта на банката да изберете, а дори и двата да изберете, ще имате възможността да се възползвате от опцията „Флекси”. Тя позволява контрол на размера на месечната вноска, като дава възможност да бъде намалявана с 50% или пък да се увеличава с 200% през 6 месеца от годината. Възможно е дори да бъде пропусната една вноска годишно без санкции за кредитоискателя.

Дали за покупка, ремонт или обзавеждане, Пощенска банка може да предложи решение. Тук е мястото да припомним, че наред с пазарните предпоставки за покупка на жилище, младите семейтства имат шанс и за данъчно облекчение при покупка на жилище с ипотечен кредит.

 

Източник: www.MoitePari.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив