Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 9, 2014

Световната икономика се засилва, но е изправена пред заплахи като твърде ниска инфлация в развитите държави и изтичане на капитали от развиващите се икономики. Това предупреди днес Международният валутен фонд, предаде АП.

Световната финансова организация очаква глобалната икономика да се разшири с 3.6% през 2014 г. и с 3.9% през 2015 г. от постигнатия растеж от 3% през 2013 година.

В оповестения от МВФ доклад за Световната икономическа перспектива не се отбелязва промяна в прогнозите за американския икономически растеж, който се очаква да бъде 2.8% тази година и 3% през 2015 г. при 1.9% през 2013 година.

188-те страни членки на МВФ и Световната банка ще проведат своите пролетни срещи във Вашингтон този уикенд. Финансовите министри и управителите на централната банка от Г-20 ще се срещнат в четвъртък.

Очаква се основна тема на разискванията да бъде ниската инфлация, който е един от основните проблеми, засегнати в доклада на МВФ.

МВФ отбелязва, предаде „Блумбърг", че по-силният икономически растеж на САЩ тази и следващата година ще помогне на световната икономика на фона на по-слабото възстановява на развиващите се пазари, включително Бразилия и Русия.

САЩ предоставят „силен импулс" за глобалния растеж, който все още е тромав на фона на отслабването на японската икономика и на някои от европейските страни, подчертава МВФ.

Докато Великобритания и Германия набраха инерция, развиващите се страни са изправени пред нови рискове. А присъединяването на Крим към Русия добавя геополитическо напрежение, което „сгъстява облаците" над Европа, пояснява организацията.

МВФ призова развиващите се пазари да се подготвят за връщане на капиталовите потоци към развитите икономики. Същевременно съветва Европейската централна банка, че е необходимо да смекчи още паричната си политика, за да се стои еврозоната далеч от дефлацията.

МВФ отбелязва и „притеснителното развитие" в някои държави. Организацията намали прогнозите си за Бразилия, Русия, ЮАР и Турция. Прогнозата за Бразилия е до 1.8% растеж през 2014 година от 2.3%. При Русия е 1.3% при прогноза за 2% през януари.

Организацията смята, че ако САЩ и ЕС наложат допълнителни санкции, икономическите проблеми могат да се разпространят към държавите от ОНД.

МВФ вижда и не малък риск от дефлация до края на година.

Растежът в еврозоната през 2014 година се очаква да бъде 1.2%, покачен от прогнозирания 1% през януари. Френската икономика се очаква да нарасне с 1%, а германската с 1.7%, при Испания увеличението е от 0,3% до 0,9%.

Инфлацията в САЩ за 2014 г. ще бъде 1.5%, а през 2015 година - 1.8%. В еврозоната този показател за тази година е 1.2%, а през 2015 г. - 1.4%.

Великобритания се очаква растеж през т.г. - 2.9% и 2.3% за 2015-а, а съответно за Япония - 1.3% и 0.5% и Русия - 1.3% и 2.3%.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив