Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 22, 2013

Нова криза се задава на имотния пазар - липсват жилища за продажба. За първи път търсенето е по-голямо от предлагането, отчитат специалисти. Причина да се стигне до това свиване на пазара е кризата, която удари строителството преди години. Собствениците на стари имоти пък изчакват по-добри времена и по-високи цени.

Жилищата на имотния пазар свършиха, отчитат с притеснение брокери. Качествени имоти се предлагат  все по-рядко. За сметка на това се е увеличило търсенето.

Брокери предричат, че това неминуемо ще се отрази на цените на жилищата, които ще започнат бавно да се покачват, особено за качествените. Скокът обаче нямало да бъде драстичен - с не повече от 10%.

Причина за кризата на пазара е, че нови жилища се строят по-рядко, а собствениците на стари имоти изчакват по-добри ценови нива.

За сметка на това е засилено предлагането на жилища от частни съдебни изпълнители.

Справка в регистъра на публичните продажби показва, че за Пловдив например жилищата, които се предлагат, са 50 – като най-евтиното двустайно жилище например се продава за 19 000 лева, най-скъпото - за 91 000 лева. Но купуването на такъв имот крие рискове.

В Пловдив цената на новото строителство в централната градска част в момента върви около 700-800 евро квадратния метър. Старите монолити се продават за около 600 евро квадрата. При панелките, които остават твърд пазар, цените са между 300 - 350 евро за квадратен метър.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив