Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 22, 2013

Нова криза се задава на имотния пазар - липсват жилища за продажба. За първи път търсенето е по-голямо от предлагането, отчитат специалисти. Причина да се стигне до това свиване на пазара е кризата, която удари строителството преди години. Собствениците на стари имоти пък изчакват по-добри времена и по-високи цени.

Жилищата на имотния пазар свършиха, отчитат с притеснение брокери. Качествени имоти се предлагат  все по-рядко. За сметка на това се е увеличило търсенето.

Брокери предричат, че това неминуемо ще се отрази на цените на жилищата, които ще започнат бавно да се покачват, особено за качествените. Скокът обаче нямало да бъде драстичен - с не повече от 10%.

Причина за кризата на пазара е, че нови жилища се строят по-рядко, а собствениците на стари имоти изчакват по-добри ценови нива.

За сметка на това е засилено предлагането на жилища от частни съдебни изпълнители.

Справка в регистъра на публичните продажби показва, че за Пловдив например жилищата, които се предлагат, са 50 – като най-евтиното двустайно жилище например се продава за 19 000 лева, най-скъпото - за 91 000 лева. Но купуването на такъв имот крие рискове.

В Пловдив цената на новото строителство в централната градска част в момента върви около 700-800 евро квадратния метър. Старите монолити се продават за около 600 евро квадрата. При панелките, които остават твърд пазар, цените са между 300 - 350 евро за квадратен метър.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив