Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 4, 2012

     Виждали ли сте Къщата на Хундертвасер, една от забележителностите на Виена?  Само сте чували? Тя е асиметрична, артистична, красива, неповторима  и цветна, подовете й са вълнообразни, от прозорците и фасадите й нея стърчат цели дръвчета….Представлява жилищна кооперация, създадена по проект на ексцентричния и провокативен австрийски художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер.  Въпреки противоречивото отношение на виенчани към Къщата тя привлича стотици хиляди туристи всяка година. И мен, разбира се.

      Кооперацията е собственост на общината на  Виена и е строена между 1983 г. и 1986 г. без предварителни планове и чертежи. Общата площ на комплекса е 3 556 кв.м. Разполага с 50 апартамента с  площ от 36 до 150 кв.м., 5 магазина, лекарски кабинет и  гаражи. Има и 19 тераси и зимна градина от 90 кв.м на обща стойност от 26,6 милиона евро.

    Очертанията на фасадата са асиметрични, декорирани с керамични плочки. Подовете са вълнообразни и покрити с разноцветни камъчета. Покривът е застлан с  тонове пръст и трева, а  клоните на  дърветата стърчат артистично както никъде другаде  от прозорците на стаите. Сградата няма два еднакви прозореца!

    Почитателят на кривите линии, чудатият архитект Хундертвасер не взема никакви пари за дизайна на комплекса. „Повечето хора казват, че къщите се състоят от стени. Аз твърдя, че най-важни са прозорците, защото точно те дават лице на сградата.“

   Къщата е толкова странно- цветна и артистично- крива…Уникална и много зелена. Заслужава си да я видите в компанията на професионален екскурзовод, чаша виенско кафе  и торта „Сахер“. Ще възхити очите и душата ви- сигурна съм!

Повече за работата и другите проекти на причудливия архитект и художник можете да видите на www.hundertvasser.at

Елена Василева-Иванова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив