Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Апр 9, 2013

Строителството на амбициозния проект за бизнес комплекс в Москва отново е в пълен ход, след като преди кризата беше замразено за известно време. Ако всичко върви по план, до края на 2014 г. в руската столица ще се намират четири от най-високите сгради в Европа, пише The Wall Street Journal.

Архитектите и строителите на възродения бизнес квартал, известен още и като "Московското Сити", се надяват 11-те сгради да бъдат завършени до края на следващата година. Така на фона на историческия център на руската столица и жилищните блокове от комунизма ще се появят нови 3 млн. кв. м съвременни и луксозни бизнес, жилищни и търговски площи, което е почти два пъти повече от площта на лондонския "Канари Уорф".

Строителството на няколко от полузавършените сгради беше възобновено едва през миналата година. Най-забележителният проект е небостъргач с височина 360 м, който ще надмине неотдавна завършената в съседство Mercury City Tower - най-високата сграда в Европа в момента (338 м).

В края на миналата година Japan Tobacco International купи пет етажа в Mercury City. Pfizer Inc., General Motors Co. и VTB Bank също са сред големите наематели в бизнес квартала.

Проектът, замислен още през 1992 г. с цел да облагороди един от най-непривлекателните райони на руската столица, навлезе в първоначалния си етап през 2004 г., когато московският кмет и любител на небостъргачите Юрий Лужков преряза лентата на първата кула и обеща комплексът да се превърне в "зашеметяващо и съвременно сърце на новата Русия", когато бъде завършен.

Нещата обаче не потръгнаха по план. Шест години след като направи това грандиозно обещание, Лужков бе свален. Наследникът му Сергей Собянин определи грандиозната схема, която имаше само три завършени проекта, като  "грешка на градското планиране". Същевременно настъпи и кризата, като плановете за финализиране на цялостното строителство през 2007 г. не се осъществиха.

Високите цени на петрола обаче ускориха икономическото възстановяване на Русия и помогнаха за съживяването на проекта. Новият кмет разреши строителството да продължи, но с една малка жертва – наложи се мащабите да бъдат свити. Плановете за изграждането на кула от 114 етажа и за преместването на кметството и парламента в комплекса също няма да се реализират.

Според представители на местната власт общата стойност на проекта ще бъде между 12 и 15 млрд. долара, като по-голямата част от финансирането е осигурена от водещите три банки в Русия - Sberbank, VTB и Alfa Bank.


Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив