Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 24, 2014

Покупката на жилище с ипотечен кредит е избор на много хора. Българите държат на собствеността, за разлика от редица други западноевропейски народи, които поколения наред живеят под наем. За мнозина кредитът е единственият начин да имат собствено жилище без да се налага цял живот да спестяват за него.

Ипотечният кредит обаче крие и редица рискове. Много семейства изплащат дълги години своя заем, а междувременно се появяват и деца. Следва да се замислим какво става, ако един или двамата родители починат. Какви права и задължения има наследникът в случая – ще трябва ли да продължи да изплаща кредита и какви варианти има, ако не може да поеме таксата.

Ако жилището е ипотекирано и не се плащат вноските, няма как да остане дълго време на наследника, посочва адвокат Милена Миткова. Кредиторът (банката) ще пристъпи към изпълнение и публична продан на имота. Дали имотът е наследен, няма никакво значение в случая, защото този имот е ипотекиран.

Според юриста щеше да е различно, ако имаше кредит, но без ипотека. Тогава съществува възможност имотът да се запази, без да се плаща кредитът.

Най-разумно е при временни затруднения кредитът да бъде предоговорен, съветва Миткова. Възможно е за срок от 6-12 месеца да се плаща половин вноска. Но има едно условие – да няма забавяния до момента. Ако има такива, наследникът първо трябва да плати всичко дължимо до момента и едва след това се прави разсрочването.

Но може не всички наследници да са единодушни относно съдбата на имота. Например един може да иска да продължи да го изплаща, докато друг да няма възможност. Експертът коментира още, че ипотеката не е пречка за съдебна делба между наследниците.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив