Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 19, 2013

Когато избираме дом в жилищен блок, премисляме много подробности – разположение, етаж, големина, удобства, материално състояние и т.н. Доста от купувачите обръщат внимание и на наличието на асансьор – дали той е в близост до жилището или не, дали ще предизвиква шум или не и т.н. Логично възниква и въпросът: „Може ли асансьорът да доведе до промяна в цената на апартамента?“

Влиянието на асансьора върху живеещите в близост до него е минимално, твърди консултант Младен Садинов. Експертът допълва, че голяма част от блоковете в България са с по два или три апартамента на етаж, чиито входни врати са около стълбищната площадка. В случай, че механизмът на вратата на асансьора не е регулиран както трябва, шумът от тряскането се чува еднакво от всички.

По същата причина – лоша поддръжка, ако има вибрации при движението на асансьора, те се усещат в цялата сграда. Решението според Садинов е просто асансьорът да бъде поддържан в изправност. Проблем би възникнал, само ако асансьорната врата и вратата на жилището са в непосредствена близост – тогава, при едновременно отваряне, може да стане сблъсък.

Брокер Десислава Щебетовска съветва купувачите да проверят дали има поставени шумоизолационни панели на вътрешните стени и тавана на асансьорната шахта, граничеща с имота – до най-малко един метър под котата му. Ако се окаже, че такива липсват, трябва да се изиска от продавача и да се запише като негово задължение в предварителния договор.

Брокерът определя като важно също изискването и поставянето на дюшеци от минерална вата. Те трябва да са на минимум пет сантиметра от външните страни на стените, обкръжаващи асансьорната шахта на имота.

Специалистът коментира, че в интернет може да бъде открита достатъчно информация за структурния шум, причиняван от асансьорите. От своя страна консултант Петър Петров уверява купувачите, че няма продавач, който да се съгласи на отстъпка заради близостта на асансьор до апартамента.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив