Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 5, 2012

 

Окото на Лондон е най-голямото виенско колело в света, уникална конструкция от метал и стъкло,  висока 135 метра, която в хубав ден ви дава панорамна гледка на Лондон с ширина 40 километра! Неговото построяване на южния бряг на  Темза,  срещу Парламента, започва през 1993 г. по идея на Сънди Таймс и Фондацията на архитектите в Лондон. Идеята е мегаполисът  да отбележи идващото Ново хилядолетие по подобаващ начин и колелото печели сред повече от 100 предложения. Затова освен като London eye то е известно и като Milleniumwheel.
     Окото, както го наричат лондончани, символизира постоянния кръговрат на времето. А построяването му до реката  символизира промяната.
     Проектът се харесва на лондончани, а инвеститорите виждат в него много добра възможност. Повече от 20 банки се включват в проекта. За реализирането му са наети най-добрите фирми в Европа, изработващи конструкции от метал и стъкло.  Пътниците във всяка от 32-те стъклени капсули са 25, а „разходката“ е с продължителност 30 минути. Казват, че панорамната гледка е вълшебна.
    Традиционалистите отричат символа на обновяващия се свят. Макар че не успява да тръгне на 1 януари 2000 г, колелото бързо става една от най-големите туристически атракции в Лондон и  прави годишна печалба от 36 милиона паунда. Билетчето е 10 паунда. Ако парите не са проблем за вас за 440 паунда можете да резервирате индивидуална капсула, в която сам или с половинката си да се насладите на панорамата.

 

 

 

 

 

Елена Василева-Иванова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив