Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 2, 2013

През първата половина на 2013 г. наемите на жилища, офиси и търговски площи в столицата остават стабилни. Малък ръст има само в някои сегменти, в които търсенето надвишава предлагането, но като цяло пазарът е преситен от жилища и офиси. Затова замръзването на наемните нива, което почна още миналата година, ще продължи, посочва в свой анализ за първото полугодие имотната агенция “Явлена”.

Изборът за фирмите е най-голям

Най-голямо е предлагането на офиси. Поначало пазарът се насити с офис сгради, а и предлагането на жилищни площи за офиси съвсем не е спряло, поради което фирмите имат много богат набор от възможности. Съответно и наемодателите трябва да бъдат доста гъвкави, защото изискванията към качеството на офисите се увеличават, но не и за сметка на цената.

Според Мая Иванова, мениджър “Офис площи” в “Явлена”, средните цени на наемите на офиси в столицата в средата на 2013 г. са от порядъка на 3-5 евро на квадратен метър за по-големи площи и за жилищни имоти, пригодени за отдаване като офиси. При по-малките цената може да стигне до 6-7 евро.

Тези равнища на наемите обаче важат за приспособените офиси, и то намиращи се в не особено атрактивни райони. В София обаче вече се оформиха истински бизнес хъбове като булевардите “България” и “Тодор Александров” или бизнес-парк “София”, където месечният наем тръгва от 8 и стига до максимум 11 евро на квадрат. Същата цена важи и за най-престижните офис сгради, които са построени по всички изисквания за модерен офис, където най-малкото консумацията на ток и парно е по-ниска заради високата енергийна ефективност.

Най-вероятно цените ще останат същите поне до края на тази година, а може би и през идващата. През 2011-а и 2012 г. на пазара се появиха нови 70 000 квадратни метра офиси. В същото време търсенето нараства с по 10% на година и това засега не позволява на собствениците на бизнес сгради да опитват да повишават наемните нива.

Търсят се заведения за бързо хранене

При търговските площи се наблюдава много по-честа смяна на наемателите по големите търговски улици. Там се поддържат сравнително високи наеми на фона на ситуацията в страната и възможностите на наемателите. В тези магазини обикновено наемите стигат до 20 и дори до 30 евро на квадратен метър. Разбира се, рекордът е в централната градска част и принадлежи на магазините за луксозно облекло в триъгълника между хотел “Балкан”, улица “Калоян” и площад “Гарибалди”.

В моловете положението е подобно. Там наемната цена за средно по големина търговско пространство е около 25-27 евро на квадрат. С откриването на “България мол” и на “Парадайз център” миналата и тази година търговските комплекси вече навлизат и в кварталите на София. Заедно с увеличението на площите това допринася за относителното намаляване на наемите.

При кварталните магазини ситуацията е доста по-неблагоприятна, независимо от по-ниските наеми - около 10 евро/кв.м. Ценовите рекорди при този тип помещения могат също да стигнат до 20-30 евро, ако магазинът се намира на централни за квартала позиции като спирки, пазари, пешеходни зони, а също и ако става въпрос за заведение за бързо хранене или за такова с градина.

Според анализа на “Явлена” тази година се наблюдава засилено търсене на помещения за бързо хранене, както и на заведения с допълнителна външна площ заради забраната за пушене. В тези два подсегмента определено търсенето надвишава предлагането. Причината при заведенията за бързо хранене е, че най-често в предназначените за търговски помещения в сградите липсва въздуховод. За да се прокара, се изисква съгласие на етажната собственост, както и време, през което помещението не генерира приходи. Не са малко и сградите, в които липсва възможност за монтирането на въздуховод.

Независимо от това наемите за този тип помещения се определят по-скоро от разположението им и се движат в рамките на 10 до 20-30 евро на квадрат. При заведенията с открити площи наемите също са по-скоро към горната граница на цените, защото и такива помещения по правило липсват.

Засилва се търсенето на къщи

Анализът на “Явлена” отбелязва засилено търсене на къщи за наемане. През първата половина на тази година отдадените под наем от агенцията къщи са били повече отколкото за цялата минала година. При тях предлагането не е особено голямо и затова стойностите на наемите им са относително високи. При най-луксозните, разположени в районите от т.нар. Витошка яка, месечният наем се движи около 1000-1500 евро, но може да достигне и до 3000 евро.

И все пак най-голямо е търсенето на жилищата с ниски цени. Въпреки че през последните години на пазара излязоха доста нови такива имоти, много наемодатели имат все още нереални очаквания. Средните цени на ателиетата и едностайните апартаменти се движат в рамките на 130-220 евро/месец, като цените се договарят предимно в лева. Двустайните се отдават в границата 180-280 евро на месец, а тристайните - за 210-400 евро.


Източник: www.trud.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив