Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Май 23, 2013

Коментари: 1

Целта на настоящата статия е да разгледа наемането на професионалист-домоуправител за имоти, които са ваша собственост, при положение, че вие или вашата фирма инвестира в цели сгради или кооперации. Ще разгледаме 9 фактора, за да ви помогнем да определите дали трябва да наемете професионален домоуправител и дали си заслужава инвестицията:
 

1. Местоположението на вашия имот спрямо мястото ви на живеене.


Колкото повече растояние има между вас и вашия инвестиционен имот, толкова по-трудно е да се управлява. Времето, което ще ви отнеме за да стигнете до имота и разходите за да стигнете до там са  от значение. Когато растоянието и разходите ви са големи, си заслужава да спеститепари, като наемете фирма за професионални домоуправителни услуги.
 

2. Помислете колко единици имот притежавате


Когато броят на единиците имот се увеличава, се увеличават и отговорностите. С броя на наемателите се увеличатват и проблемите по подръжката и оплакванията. Ако сте собственик на множество имоти,   вашата ангажираност ще се увеличи, тъй като ще трябва да се справяте с паричните потоци на всеки отделен имот.
 

3. Прегледайте вашия собствен опит преди да потърсите професионалист


Ако искате да инвестирате в недвижими имоти, но не разбирате от управление на имоти, то опитният професионален мениджър може да бъде правилният избор за вас. Обучението може да се окаже много скъпо и дълго. Инвеститорите в недвижими имоти, които са в самото начало, могат да напраят много грешки, като наемат излишна техника или губят от незапълнени имоти.
 

4. Можете ли да си позволите да наемете домоуправител?


Преди да наемате професионалист, трябва да се оцените вашите финанси. Домоуправителите на недвижими имоти искат възнаграждение. Проверете броя на апартаментите в сградата и проблемите по подръжката и оценете какви тряба да бъдат вземанията ви от живущите.
 

5. Имате ли време да управлявате вашия имот?


Ако работите на пълно работно време и инвестирате в недвижими имоти и просто не можете отделите внимание на имота, може да ви трябва професионалист. Ключовият фактор тук е наемането на професионалист да  е по-евтино от изразходването на вашето ссбствено време, което иначе бихте ползвали да градите своя бизнес.
 

6. Желаете ли да предадете контрола върху имота на друг?


Мениджърът на имота може да бъде отговорен за всичко: от събиране на наем за подаване на данъци за имота до такси, ремонти, подръжка и др. Хората, които искате да наемете желаят ли да се посветят на вашия инвестиционенимот и какви отговорности бихте искали теда поемат?
 

7. Готови ли сте да поемете вие самите отговорностите на домоуправител?


Професионалният домоуправител има възможността да взима решения вместо вас. Ако вие самите не сте наясно с домоуправителните функции, то това може да ви струва скъпо - наемателите могат да са недоволни и да се откажат, подръжката да ви е лоша и т.н. В такъв случай трябва да потърсите подходящ домоуправител, за да не понасяте загуби от притежаването на имота ви.
 

8. Имате ли високо ниво на свободни апартаменти и проблеми с плащанията?


Добрите домоуправители са квалифицирани в справянето с наематели и разполагат с мрежа от надеждни и ефективни техници да се справят с извънредни ситуации. Повечето професионални домоуправители също разбират добре закона отосно взаимоотношенията наемодател-наемател, като по този начин намаляват риска от съдебни разправии с вас.
 

9. Справяте ли се с навременно събиране на плащания?


Дали стреса от справянето с жалби и поддръжката се отразява върху вас негативно? Професионалните домоуправители са квалифицирани да се справят с проблеми с наемателите и имат добо разбиране на закона. Наемателят знае, че ще трябва да комуникира стрета страна при предоставяне на плащанията си по сградата.
 

Заключение:


Не е нужно да наемате домоуправител само защото сте нов инвеститор в имоти. Личният опит често е най-добрия учител. Но ако отчетете горните 9 фактора, наемането на професионален домоуправител може да се окаже ключово за вас като собственик!

Източник: www.domoupravitel.biz

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

+1

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив