Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Яну 10, 2013

В България често се случва някой да иска да промени фасадата или структурата на дома си. Забраната за остъкляване на балкони вече е в сила, но това съвсем не означава, че подобрението ще се събаря.

Друга промяна може да бъде и надграждането на къща с още един етаж. При взимане на такова решение обикновено хората, които не са единствени собственици на парцела, се запитват дали няма да нарушат правата на останалите съсобственици.

Консултант Петър Петров коментира, че започването на строеж на втори етаж налага влизане в процедура на инвестиционен проект. Той уточнява какъв е пътят за постигане на целта, а именно – изготвяне на скица, виза, проектиране, разрешение за строеж, строителство и узаконяване.

Според експерта уведомяване на съседите не е необходимо. Има законово определен срок за подаване на евентуални възражения. Петров съветва като начало да се намери добър специалист, който да съпътства начинанието.

Специалистът препоръчва докато се чака документите да станат готови, да се помисли за самото строителствотехнически ръководител, бригади или фирма, цени. Той допълва, че както при всеки друг инвестиционен проект се изготвя бюджет, така и тук е това е важен фактор. Разходите включват главно проектиране, строителство и узаконяване.

Ако парцелът е собственост на желаещия да строи етажа, е необходимо той да се снабди с виза за проектиране, обяснява адвокат Милена Миткова. След това на базата на отразеното в нея, ще се изработи проект. Той би трябвало да бъде одобрен от общината и впоследствие да бъде издадено разрешение за строеж.

Юристът напомня, че съгласието на съседите не е фактор при решението за надграждане. Обсъждане с тях може да се наложи, само ако подробният устройствен план се променя или ако се строи при намалени отстояния от съседите.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив