Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 21, 2014

Двоен ръст в продажбите на имоти на стойност над 100 000 евро само за година, отчитат брокерите. Много хора вече предпочитат да влагат парите си в жилища, вместо в банков депозит. Тази година в столицата най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти. Това каза пред БНТ брокерът на недвижими имоти Калоян Богданов.

По думите му пазарът на имоти вече започва да бележи значителен ръст. Хората предпочитат да инвестират парите си в имоти. Тенденцията собствениците да отдават под наем новозакупените си жилища също нараства. Вече около 15 -20 % от сделките са ни такива, купува се имот за да се отдава под наем и да се очаква по-сериозно повишение на неговата цена, посочи експертът.

Раздвижването на пазара се наблюдава най-вече в търсенето на жилища. В столицата най-желани са двустайните на цена около 55 хиляди евро, следвани от тристайните - 75 хиляди евро. Едностаен апартамент може да бъде намерен на цена от 35 хиляди евро.

Според брокерите  намалението на лихвите по банковите депозити е една от причините за по-голямото търсене на имоти.

"Юни, юли са първите месеци, в които от години имаме движение в минус от банковите депозити. Най-вероятно голяма част от тези пари се връщат в банките, но и голяма част от тях отиват в имоти. Знаете над 90 % от българите си имат собствен имот, така че това доведе и до този ръст в търсенето", отбелязва Калоян Богданов.

Повече продажби има в големите градове. Не спада и интересът към офисите. Не е малък и процентът на собствено финансиране при осъществяване на сделките.

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив