Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 29, 2013

Инфраструктурата в района около една от емблематичните за София сгради – тази на НДК – ще бъде изцяло подменена в следващите 2 години. В момента тече процедура по избор на консултант за големия проект, а до края на годината ще бъде селектиран и изпълнител.

Самата сграда не е включена в заданието, тъй като нейната реконструкция е заложена в ИПГВР на София, обектите от който се очаква да бъдат реализирани между 2014 и 2020 г.

За момента извън планираните ремонти остава и бившият паметник "1300 години България", защото все още няма решение относно бъдещата визия на съоръжението.

Цялостната реконструкция на инфраструктурните обекти около НДК ще струва 13.5 млн. лв, от които 4.750 млн.лв. са осигурени по ОПРР и схема "Зелена и достъпна градска среда", а останалите ще бъдат заделени от бюджета на Столичната община. Проектът е разделен на 7 етапа, като първият от тях ще включи подмяната на ВиК, ел. системите и поставянето на хидроизолация, след което ще се започне реализацията по зони на останалите планирани подобрения.

Въпреки че самата сграда няма да бъде променяна, нощем тя ще има съвсем нов облик – за НДК и фонтаните пред него е предвидено стилно бяло осветление, което напълно ще измести доскорошната многоцветност. Това ще бъде завръщане към визията на обекта отпреди повече от 20 години. Освен осветлението за фонтаните е планирана и цялостна промяна на водната архитектура, както и осигуряването на пълна безопасност на водното съоръжение. От септември т.г. влизат в сила новите изисквания за безопасност на фонтаните, които предвиждат изнасянето на помпите отвън. Другият обект, който отдавна не работи, но се очаква да бъде възстановен в рамките на този проект, е каскадата в детския кът.

Дейностите предвиждат и цялостна подмяна на осветлението в района пред и около НДК, включително на окабеляването. Ще бъдат ремонтирани съществуващите 154 ел. стълба и монтирани 21 нови. В плановете е заложено и инсталирането на декоративно осветление към отделните растителни групи и към т.нар. Мост на влюбените, чиито парапети също ще бъдат осветени в бяло.

Тротоарите в района на НДК ще бъдат изцяло обновени. Общата дължина на бордюрите е 24 дка, като те обхващат булевардите "Витоша", "България", "Фритьоф Нансен", "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейко" и улиците "Шандор Петьофи", "Баба Неделя" и "Д-р Христо Стамболийски". След преустройството на тротоарните площи районът ще стане достъпен и за хора с двигателни увреждания.

Две нови автоматизирани тоалетни ще обслужват зоната

Две нови автоматизирани тоалетни ще бъдат поставени в района пред НДК. Те ще са подобни на съоръжението, което преди години беше изградено на територията на сегашната метроспирка, но ще бъдат по-модерни. Предвидено е архитектурата на двата обекта органично да ги впише в пространството пред Двореца на културата. Освен новите съоръжения в проекта за реконструкция на централната градска част е заложен ремонт на старите тоалетни и поетапното премахване на химическите. Инициативата ще обхване териториите на всички градски паркове.

Подземна поливна система и кладенци спестяват загубите на вода

Сред нововъведенията, които ще бъдат направени в рамките на проекта, е изграждането на подземна поливна система и строителството на два напоителни кладенеца. По този начин, от една страна, ще бъде осигурена почти целогодишна поддръжка на растенията, а от друга – няма да бъде използвана питейна вода за поливане. В проекта е заложено засаждането на нови 1855 дървета, близо 16 000  храсти, както и на 17 800 многогодишни растения. Парковото пространство край НДК обхваща общо 144 дка. Освен озеленяване и подземна инфраструктура в проекта по схемата за "Зелена и достъпна градска среда" е заложена подмяната на металните кошове за боклук, реновиране на пейките и изграждането на 1.2 км велоалеи.

Ремонтът на сградата на НДК ще глътне близо 100 млн. лв.

Въпреки че самата сграда на НДК не е включена в проекта за реновиране по схемата "Зелена и достъпна градска среда", тя е предвидена за обновяване в ИПГВР. По предварителни разчети ремонтът, оборудването и обзавеждането на зданието ще струват около 100 млн.лв. Част от средствата ще бъдат осигурени по ОПРР, а останалите – с публично-частно партньорство. Дейностите по проекта ще включват внедряването на мерки за енергийна ефективност, обновяване на сградата, техническото й оборудване, както и подмяна на старата мебелировка.

Другият обект в района, който остава вън от предвижданите дейности, е оспорваният паметник "1300 години България". Все още се събират предложения за визията на пространството, на което в момента се намира полуразрушената някогашна атракция. До есента се очаква да бъде избран проект и в рамките на следващите две години да се започне работа по него.


Източник: www.stroitelstvo.info

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив