Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 13, 2014

Регулаторът задейства процедурата, която да позволи избор на търговец. Така потребителите могат да получат по-ниска цена

 

 

 

Липсата на електромери за почасово засичане на потреблението беше една от пречките пред 200 хил. малки компании да избират търговеца си на ток. На свободния пазар електроенергията има различна цена за всеки час от денонощието.

На фирма "Ди" - кварталното хранително магазинче, започна да му омръзва да плаща всеки месец сметки между 90 и 160 лв. за три фризера, три хладилника и осветление. И това на фона на поредния разговор за поскъпване на тока. Вероятно много собственици на малък бизнес в България си мислят същото всеки месец и се чудят как да намалят разходите си, за да може все пак да имат някаква печалба. По данни на търговци на електроенергия става въпрос за около 200 хил. средни и малки фирми в страната. Не по различно е положението и на хората, за които сметките за ток често се оказват непосилни.

Всъщност още от 2007 г. всеки би трябвало да може сам да избира търговеца си на ток, така че да не е зависим от административните ценови решения на енергийния регулатор. Тази възможност обаче, колкото и добре разписана в законодателството, няма как да бъде приложена към момента, защото липсват правила за прилагането й. Но приближава.

Идват промени

Съвсем скоро изборът ще стане възможен, тъй като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изискала от снабдителните дружества в седемдневен срок да изготвят стандартизирани почасови профили за потреблението по групи потребители – битови, малки и средни фирми и улично осветление. Това съобщи в отговор на запитване на "Капитал Daily" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Пълната либерализация е предвидена да се случи следващата година.

Стъпката на ДКЕВР означава, че се премахва главното препятствие пред излизането на тези потребители (ползващи електроенергия ниско напрежение) на свободния пазар. Досега пречката беше, че електромерите не засичат почасово, каквито са изискванията на свободния пазар, където електроенергията има различна цена за всеки час от денонощието. По думите на Димитрова изготвянето на стандартизирани графици от енергодружествата по групи потребители е достатъчно, тъй като те имат приблизително еднакво потребление. Димитрова допълни, че такава е практиката и в други страни.

Според търговци на електроенергия обаче е необходимо да се изготви специална методика за стандартизирани профили към правилата за търговия с електроенергия.

Друг вариант, който би бил доста по-скъп, е потребителите сами да си закупят умни електромери, които да мерят потреблението на електроенергията почасово. Те обаче струват около 200-300 лв., а освен това съответното мрежово енергодружество, към което клиентът е присъединен, може да откаже да ги монтира като необоснована инвестиция.

Какви са ползите

Допреди няколко години беше спорно доколко излизането на бита и малкия бизнес на свободния пазар е изгодно. Ситуацията обаче започна да се променя и в момента това, което потребителите могат да получат е по-ниска цена на енергията. Според Калоян Кънев от "Фреа Акспо" средните цени на енергията в Европа се движат около 35 евро за мегаватчас и в близките години се очаква това ниво да се задържи. За сравнение, цената на енергията на регулирания пазар от 1 октомври е 125 лв. за мегаватчас, т.е. близо два пъти по-скъпо (макар че в България тя включва и разходите за зелена енергия и други, които в повечето други страни са отделни пера) и ще продължи да нараства.

Разбира се, независимо откъде се купува електроенергията, мрежовите разходи остават такива, каквито е определила ДКЕВР, тъй като, за да достигне до дома или офиса на потребителя, той трябва да продължи да ползва услугите на съответното електроразпределително дружество.

Как се излиза на пазара

За да може даден клиент да се възползва от свободния пазар на електроенергия, има няколко административни стъпки, които може и да затруднят малкия потребител. Основните стъпки за излизане са регистрация на свободния пазар и включване в балансираща група, все неща, които някоя малка фирма може и да си позволи, но едва ли това ще направят отделните домакинства. За целта те ще могат да се използват търговците на електроенергия, макар че вероятно и самите снабдителни дружества ще започнат да предлагат такива услуги на малките си клиенти. Търговецът, с който се сключва договор, също така изготвя и подава почасовите графици и изготвя прогнозните данни за потреблението на клиента.

На практика пазарът на електроенергия скоро може да започне да прилича на този на телекомуникационните услуги, където има по-голямо число доставчици, отколкото телекомуникационни мрежи.

 

capital.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив