Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Юли 19, 2013

Лятото дойде и все повече собственици поемат към морето или планината. Сезонът на отпуските наближава, а това както чуваме по всички възможни медии е и сезона на обирите и дребното хулиганство.

Всеки собственик е на ясно, че като остави жилището си празно за седем или десет дни то става осезаемо. Една  част от хората имат СОТ, други са застраховали имуществото си и срещу кражби, трети разчитат на роднини или съседи да наглеждат жилищата.

Сигурно вече се питате какво общо има темата с кражбите с работата на професионалния домоуправител. Общото е, че и домоуправителя има ангажимент към опазване на собствеността в една жилищна сграда. Първото което трябва да направи управата на блока е да осигури заключване на входната врата и за да не съм голословен ще цитирам и извадка от правилника за вътрешния ред в ЕС – „…Чл.15. Управителят, е длъжен да осигури денонощно заключване на входните врати, както и монтирането на домофонни уредби или звънци в сгради над три етажа...”

Ако входната врата е заключена вероятността за грабеж намалява с повече от 50%, защото първо крадците не могат да влезнат в сградата, за да огледат къде се обитава и къде не. Дори и да влезнат не са сигурни дали ще могат да изчезнат бързо, представете си тичат по стълбите с пълни торби, а баба Иванка току що е заключила вратата.

Заключването на входната врата е важно и през деня, защото 90 % от обирите стават в светлата част на деня,  когато обитателите са на работа.

Освен срещу обири, заключването помага и срещу влизането в сградата на случайни лица – клошари, наркомани, млади влюбени, да не забравяме и бездомните кучета и котки.

Дадох тема за размисъл на колегите домоуправители. Дано да съм бил полезен.

Лек ден и приятни отпуски и дано те да не бъдат помрачени от обири и хулигански прояви.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив