Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 3, 2012

При взимане на кредит е важно да се избере банката, която предлага най-изгодни условия. Всеки кредитоискател първо си задава въпроса: „Към коя банка да се обърна?“. Според брокер Дарина Задурян е полезно да бъдат използвани услугите на кредитен консултант. Вече има много фирми, предлагащи такива услуги. Част от тях не взимат никаква комисионна от кредитополучателя за услугата си. А са полезни с това, че познават прекрасно банковите продукти и промоции. Работят с всички (или почти всички) банки и според конкретните нужди и възможности на клиента могат да му предложат поне три варианта.

Първо си осигурете кредита, тоест т.нар. „кредитен сертификат“, с който избраната банка дава уверение, че ще отпусне кредит с предварително определена максимална сума, съветва брокер Кристина Найденова. Няма смисъл да търсите жилища, да наемате брокер, да ходите по огледи и т.н., ако не отговаряте на условията за отпускане на кредит на никоя банка, допълва специалистът.

Първата стъпка е получаването на писмо от банката кредитор за предварително одобрение за определена сума. Така разходите по покупко-продажбата ще могат да бъдат спокойно планирани, обяснява брокер Калоян Балинов.

Втора стъпка е обявяването на имота за продажба от брокера. Може да има различни условия като например, че старите собственици ще се изнесат след два или три месеца, след като новите собственици влязат във владение. Всичко това трябва изрично да се опише в новия нотариален акт на имота. Този момент винаги се договаря при конструктивен диалог и сериозни намерения на двете страни.

Отделно покрай кризата банките обявиха за някои клиенти кредит без такса за предсрочно погасяване, допълва експертът.

Банките в България имат практика да вземат такса (а не лихва) за предсрочно погасяване на кредит или на част от него, когато погасяването е преди изтичане на определен срок от усвояването му, разяснява консултант Енчо Коринов. За различните банки този срок е различен. Неговото мнение е, че тази сума не толкова голяма, за да бъде определяща при взимането на решение за покупка на жилище.

Що се отнася до условията на банките - те вече се покриват и са с минимални разлики, затова няма значение към коя банка ще се обърнем, смята консултант Мария Гавраилова. Все пак е добре да е към банка, която обслужва работодателя или пък такава, която е запозната с историята на сградата, в която ще се закупува имот.

Кога е моментът за нов кредит? Според брокер Наско Донков лихвите все пак могат да бъдат свалени, независимо от финансовата криза и нейните ефекти. Ако излизането на България от кризата се оформи като трайна тенденция, падането на лихвите наистина ще продължи, прогнозира експертът.

автор: Анастасия Станишева

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив