Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 31, 2012

Бургас е новият лидер по започнати строежи на нови жилищни сгради през първото тримесечие на 2012, сочи информация от Националния статистически институт. За първите три месеца в морския град е започнат строежа на 79 нови постройки с общ брой жилища в тях – 392, като разгънатата застроена площ е в размер на 46 698 кв. м.

На второ място в статистиката се нарежда Варна, където броя на започнатите строителства на нови сгради е 63, а броя на жилищата в тях - 226. Интересно е да се отбележи, че само в двата ни големи морски града се строят почти 50% от бъдещите нови жилища в страната. Голяма част от тях, разбира се са така наречените ваканционни имоти.

Отичтаме и 33 нови започнати строителства в Пловдив - с едно повече от София (град), където техният брой е 32. Броя на жилищата в столицата обаче е далеч по-голям от този в Пловдив. Цели 288 нови жилища очакват софиянци, докато жителите на града под тепетата – едва 83.

Общят брой за страната на започнатите строителства за първото тримесечие е 382, които са предвидени за 1262 жилища в тях и обща разгърната застроена площ от 161 301 кв. м. По малко по-различен начин изглежда статистиката за въведените в експлоатация сгради в същия период. По предварителни данни на НСИ техният брой,спрямо първите три месеца на 2011 г. остава непроменен – 601 сгради.

С 98 готови за обитаване сгради, водач е Варна, като броя на новите жилища, които се предлагат е 448. След морската столица се нарежда Бургас, който макар и с по-малко построени сгради за този период – 86, предлага за обитаване цели 527 нови жилища. Челната тройка се запълва от София (град) – 52 сгради с 231 жилища в тях.

Точно тези 3 града, заедно с Пловдив и Велико Търново са абсолютни лидери по брой новопостроени жилища, като за последните 8 години цели 75% от новите сгради в страната са били разположени именно там. Как изглежда това в цифри, може да видите на диаграмата в ляво.

От 2004 г. броят на новопостроените жилища е растял значително до 2009 г., когато е и пикът му. След това обаче, поради започналата икономическа криза, посрещаме всяка следваща година с осезаем спад. Статистиката сочи, че през 2011 г. новото строителство е с 37% по малко от това през 2009 г. 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив