Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 27, 2012

Интересът към покупка на имоти в страната се завръща
 
С 18% са се увеличили търсенията за покупка на жилище в кварталите Дианабад, Витоша, Дървеница и части от Младост. Причината за повишения интерес са събитията в столичния Студентски град, показва анализ за последния месец на Адрес Недвижими имоти. По-голямата част от клиентите се интересуват от едностайни апартаменти до 30 000 евро, сочат данните на компанията.
 
Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията интересът е насочен към жилища в сравнително спокойни райони, като изисквания към вида строителство рядко се появяват. 
 
Сделките за едностайни жилища в околните на Студентски град квартали представляват около 29% от всички покупки на малки жилища в столицата през последния месец, показва още анализът. Останалите 2/3 от сделките за едностайни жилища са се сключили в традиционно активните за този тип имоти големи жилищни комплекси като Люлин и Дружба. 
 
Извън тази тенденция най-желани остават двустайните жилища, сделките за които представляват около половината от всички вече цяла година. Останалите 50% се разпределят между продадените през изтеклата 2011 г. едностайни (10%) и тристайни жилища (40%). 
 
Най-предпочитаният от купувачите квартал през миналата година е бил Надежда, следван от Люлин, Младост и Бели брези.
 
Купувачите на апартаментите около Студентски град райони, са хора със заделени пари в брой, които са пазели без конкретна цел, сочи проучването на Адрес. Друга група са по-заможни родители, които купуват жилища за децата си, за да заживеят със състуденти или приятели в близките до Студентски град квартали. Трета група са „пораснали” студенти, които вече са създали семейства с деца, да заживеят в квартал, намиращ се в близост до мястото, което са обитавали с години.
Активно бе първото тримесечие на пазара на имоти в страната, сочи анализът. Релокацията продължава да бъде основна движеща сила на сделките, които през първите три месеца са с около 7-8% повече спрямо последното тримесечие на 2011 година. Активността се катализира и от банковите промоции, които започват да стават все по-наситени с настъпването на пролетта. Поради завръщащият се интерес към новото строителство, малкото останали празни жилища в нови сгради, включително и тези без Акт 16, са основни за периода януари-март сделки. Метрото остава притегателен елемент за покупки както за жилища, така и за малки магазини.
 
„Оптимизмът, който пазарът на имоти очертава от началото на годината, е безспорен”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес. „Близо 45% от купувачите през периода са на възраст до 35 години, около 8% правят покупки с цел инвестиция, 60% от хората търсят жилище в продължение на не повече от 3 месеца, а 20% откриват необходимия имот само за 3 седмици. Тези цифри са недвусмислен знак за един все по-добре развиващ се пазар”, допълва Павлов.
 
Според данните на Адрес отстъпка над 2 000 евро вече се среща рядко, като тя се случва при около 1/3 от сделките. В същото време анализът на компанията за пазара на наеми сочи, че на активизиране тепърва ще станем свидетели.
 
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив