Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 10, 2012

Коментари: 1

Развиващите се пазари са все по-популярни сред чуждестранните купувачи на имоти

Все по-голяма част от купувачите на глобалния пазар на имоти започват да проучват и да инвестират в алтернативни „горещи“ дестинации в Азия, Африка и Близкия Изток, сочат няколко проучвания.

Въпреки че установените западни пазари в Европа и САЩ продължават да привличат голям интерес сред международните инвеститори, расте и броят на тези, които гледат към развиващите се пазари, за да се възползват от ръста на пазара на имоти в тези нови дестинации.

Докато пазари като британският може да преминават през период на стагнация, то алтернативни локации като Кения например отчитат значителни ръстове, в някои случаи от над 24%.

Според Глобалния индекс на първокласните имоти на Knight Frank за първото тримесечие на годината кенийската столица Найроби е отчела ръст от 24,2% в цените на имотите, с което оглавява класацията на най-бързо растящите пазари.

На второ място е Джакарта с годишен ръст от 14,3%, следвана от Маями с 13,9% и Лондон с 11,3%. Британската столица е един от малкото западноевропейски пазари на върха на класацията, след като избегна забавянето, обхванало останалата част от Великобритания. 

В топ 10 са също Москва, Пекин, Кейп Таун и Дубай. Сингапур, който се нарежда на 14-о място, пострада от новия гербов налог от 10% за чуждестранни купувачи, който бе въведен през декември 2011 г. Въпреки пониженото търсене обаче цените не са поддали, коментира Никълъс Холт, директор Проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в Knight Frank.

„Цените не само се задържаха, но всъщност отчетоха лек ръст в най-горния сегмент на сингапурския пазар през първото тримесечие на 2012 г.“, коментира той.

„Това се дължеше не само на сравнително стабилното вътрешно търсене, но също на заможни китайски, индонезийски и индийски купувачи, които продължиха да купуват на този сегмент, необезпокоявани от новия данък.“

Наред с това в отделно проучване The Move Channel отрежда лидерско място на Малта, Турция и Бразилия като най-предпочитани дестинации за инвестиция в имот, специално за британските купувачи.

Според компанията търсенето за традиционните дестинации се е понижило, като Испания и САЩ отчитат съответно с 1,77% и 3,22% по-малко запитвания в сравнение с предходното проучване. Единствените сред традиционните фаворити с ръст в запитванията са Франция и Бразилия, тъй като инвеститорите търсят по-устойчиви пазари на имоти в условията на несигурен икономически климат.

Ефектът от глобалната финансова криза се вижда в дългосрочните показатели от класацията на компанията. През последните шест месеца Бразилия трайно отстрани Италия като фаворит за покупка на имот, формирайки новия Топ 5, заедно с Испания, САЩ, Франция, Португалия.

Топ 10 на най-предпочитаните пазари на луксозни имоти, Q1

 

  Град Регион Ръст,%
1 Найроби Африка 24.2
2 Джакарта Азия 14.3
3 Маями Северна Америка 13.9
4 Лондон Европа 11.3
5 Манхатън Северна Америка 9.2
6 Москва Европа 5.7
7 Цюрих Европа 3
8 Пекин Азия 2.9
9 Кейп Таун Африка 2.9
10 Дубай Близкия Изток 0.3

Източник: Knight Frank

източник. investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

КЛИМАТЪТ ! Това е ключовата дума . Защо инвеститорите избират да купуват в държави с по-студен, дори суров, климат ? Защото тези държави са добре управлявани и добре уредени . В българският език липсва израз като КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ. Ние, българите, имаме израз ОЦЕЛЯВАНЕ. В нормалните държави оцеляват само при ВОЙНА. В Париж днес е 12 градуса по Целзий. Защо има 1 000 000 - 1 300 000 туристи ??? Защото има атмосфера . В България няма град / освен Бургас / който да има атмосфера. Мрамор и гранитогрес не са достатъчни. ГРОЗНИТЕ паметници са учудващи всеки цивилизован човек. Хората са любезни и ни лъжат в очите. - Ах, колко е хубав градът ви ! - Ах, колко е зелен градът ви ! Градът ни е грозен и смърди ужасно, може би като Неапол !!! Затова и цените на имотите ни са обидно ниски. ПОЛИТИЦИТЕ ни са отговорни за липсата на БОГАТСТВО ! Българските политици са виновни за НИСКИТЕ ЦЕНИ на имотите в България ! Скоро няма да се оправят нещата. Къща за ПИКНИК / това е каменна стая с НАВЕС / с 2800 м2 двор, до гора, на 5 километра от френско село и на 25 км от Средиземно море струва 79 000 евро . Къща за пикник с извор до него, път и близост до ток вода и газ и 320 000 м2 ГОРА се продава в България за 40 000 евро !!! ПОЛИТИЦИТЕ на ПРЕХОДА са виновни, че Родината ни е КРАЯТ на света !!! Дори Магистралите няма бързо да привлекат инвеститори, защото хората знаят, че България не е бяла държава. Поздрави ! --- P.S. Ако не вярвате ще ви покажа офертата на колегите за 79 000 евро до френската гора и офертата за гора в България, до плажа на Крайморие...

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив