Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 23, 2012

Броят на сделките с имоти в София може да се повиши занапред, движен от понижените цени и подобрени лихвените нива, сочи нов доклад. По информацията за първото полугодие на консултантската компания MBL|CBRE предлгането на жилищни имоти в столицата, както и в останалата част на страната, се понижава. Броят на новоизградените имоти се очаква да се понижи още повече предвид спада в издадените разрешителни за строеж и началното строителство. Същевременно, при положение, че сегашното търсене и жилищното финансиране се запазят, спадът в продажните цени може да се очаква да се забави през следващите тримесечия.


От компанията напомнят, че след ръста на лихвите по ипотечните кредити в началото на годината, те са се понижили до 7,65% за заеми в евро през месец май. Наред с това данни на Агенция по вписванията сочат, че през 2011 г. броят на сделките у нас е отчел първия си ръст от 2007 г. насам. Общият брой за страната е достигнал 222 733, което е с 22% повече в сравнение с предходната година. Варна е отчела ръст от 39%, а Бургас – от 34%.

Търсене

Повишеното търсене е и една от причините Бургас да е лидер по отношение на началното строителство у нас към началото на 2012 г. със 79 нови сгради. Това е с 41% повече от София, се казва в доклада. София изостава и по брой сделки, като столицата е един от градовете, отчели спад през 2011 г., когато броят на продажбите на имоти в София се е понижил с 5,5%

Търсенето в момента се диктува основно от понижените цени и продажбите на ипотекирани имоти на затруднени собственици. Банките, финансирали закупуването на въпросните имоти, не са склонни да ги отнемат и да ги управляват и предпочитат да ги предложат за продан на понижени цени. В някои случаи тези „отстъпки“ в цената достигат 20%. В такива случаи кредиторите са способни да си осигурят капитал без да отчитат загуба, тъй като ипотеките обикновено покриват до 80% от стойността на имоти, сочат данни на MBL. Интересът към покупка на жилище без разрешително за ползване или на груб строеж е силно ограничено, тъй като купувачите предпочитат имоти, които се предлагат в пакет с бонус, като безплатни довършителни работи, гараж или паркомясто.


По статията работиха: Ангел Милев, редактор Петър Нейков

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив