Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 23, 2012

Броят на сделките с имоти в София може да се повиши занапред, движен от понижените цени и подобрени лихвените нива, сочи нов доклад. По информацията за първото полугодие на консултантската компания MBL|CBRE предлгането на жилищни имоти в столицата, както и в останалата част на страната, се понижава. Броят на новоизградените имоти се очаква да се понижи още повече предвид спада в издадените разрешителни за строеж и началното строителство. Същевременно, при положение, че сегашното търсене и жилищното финансиране се запазят, спадът в продажните цени може да се очаква да се забави през следващите тримесечия.


От компанията напомнят, че след ръста на лихвите по ипотечните кредити в началото на годината, те са се понижили до 7,65% за заеми в евро през месец май. Наред с това данни на Агенция по вписванията сочат, че през 2011 г. броят на сделките у нас е отчел първия си ръст от 2007 г. насам. Общият брой за страната е достигнал 222 733, което е с 22% повече в сравнение с предходната година. Варна е отчела ръст от 39%, а Бургас – от 34%.

Търсене

Повишеното търсене е и една от причините Бургас да е лидер по отношение на началното строителство у нас към началото на 2012 г. със 79 нови сгради. Това е с 41% повече от София, се казва в доклада. София изостава и по брой сделки, като столицата е един от градовете, отчели спад през 2011 г., когато броят на продажбите на имоти в София се е понижил с 5,5%

Търсенето в момента се диктува основно от понижените цени и продажбите на ипотекирани имоти на затруднени собственици. Банките, финансирали закупуването на въпросните имоти, не са склонни да ги отнемат и да ги управляват и предпочитат да ги предложат за продан на понижени цени. В някои случаи тези „отстъпки“ в цената достигат 20%. В такива случаи кредиторите са способни да си осигурят капитал без да отчитат загуба, тъй като ипотеките обикновено покриват до 80% от стойността на имоти, сочат данни на MBL. Интересът към покупка на жилище без разрешително за ползване или на груб строеж е силно ограничено, тъй като купувачите предпочитат имоти, които се предлагат в пакет с бонус, като безплатни довършителни работи, гараж или паркомясто.


По статията работиха: Ангел Милев, редактор Петър Нейков

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив