Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 13, 2014

Рентиерството винаги е било доходоносен бизнес. Ако сте давали жилище под наем, вероятно вече сте запознати как горе-долу стоят нещата. Въпреки че всяка сделка е различна. Ако обаче това тепърва ви предстои, трябва да знаете, че никак не е лесно да отсеете кандидатите и да намерите най-подходящия.

Тогава на помощ идват професионалните брокери. Но кой дължи пари на агента – наемодателят или наемателят и каква е нормалната сума? Специалисти в сферата на недвижимите имоти разкриват какви са стандартните практики.

Когато жилище се дава под наем от агенция, комисионната на агенцията е 50% от стойността на месечният наем, за който се отдава жилището под наем, разкрива брокер Ива Дюлгерова. В много редки случаи агенцията може да вземе и 100%. Според експерта само две-три български фирми имат такава практика.

Има и агенции, които не взимат комисионна от едната страна, само и само за да се стигне до сделка. Ако имате комисионен договор с агента, в него е описано какъв процент комисионна дължите на агенцията и какви са вашите права и задължения.

При сключването на договора за наем също се издава разписка или фактура, подчертава Дюлгерова. Ако се взима комисионна от двете страни, посоченото по-горе важи и за другата страна.

По думите на адвокат Милена Миткова комисионната обикновено се дели между страните, но само ако така е уговорено. Ако брокерът не търси комисионна от вас, вероятно е уговорил такава с другата страна.

Това са свободни договорки и щом страните са съгласни, значи всичко е наред. Ако брокерът очаква пари от вас, трябвало да ви уведоми, че има клиенти и ще дължите комисионна, ако се съгласите.

Всяка агенция има собствени правила, но комисионната може и да се договаря, потвърждава брокер Кристина Найденова. Затова най-добре попитайте брокера, който ви е намерил наематели, дали му дължите нещо и ако да – колко.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив