Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Апр 13, 2012

Свикнали сме да мислим за жилищното пространство единствено в рамките на Земята. Ако погледнем определението за недвижим имот, именно „недвижим имот, който към момента на продажбата или замяната може да служи за задоволяване на жилищни нужди“, ще видим, че поне според българското законодателство нямаме основание да не мислим пространството на Международната космическа станция (МКС) като един макар и по-особен и, вярно, доста скъп „имот“.  

МКС е най-големият технологичен проект в съвременната история на човечеството, в който участват 16 страни, всяка от които допринася за реализацията на проекта и за съкращаване на сроковете и разходите по него.

През ноември 2010 г. МКС отбелязва десетгодишнина от постоянното човешко присъствие на нея. От 31 октомври, 2000 г. до 2010 г. космическата станция е била посетена от общо 202 космонавти. По данни от секцията на сайта на НАСА, посветена на МКС, обитаемата площ на МКС, или ако трябва да бъдем точни обитаемата кубатура, се равнява на 388 куб. Метра.

По оценка на експерти разходите по изграждането и поддържането на МКС в орбита около 100 млрд. щатски долара. В такъв случай, ако някой ден космическото жилищно пространство в станцията излезе на пазара на имоти, то 1 куб. метър от него ще струва приблизително 258 млн. долара.

Нестандартните сметки са част от публикувано от РИА Новости любопитното сравнение на руски брокер на недвижими имоти, според което кубичният метър в един средно голям апартамент в Москва е 50 хиляди пъти по-скъп от жилищната площ на МКС.

Ако сравним това със средната цена на кв. метър апартамент в България - 800 евро, или близо 1 хил. щатски долара, излиза, че да живеем на космическата станция би ни струвало 625 хиляди пъти по скъпо, отколкото някъде в страната, в неголям апартамент от 60 кв. м.

Очевидно да обитаваш космическа станция, поне засега остава само в сферата на спекулациите и добрите пожелания. Освен с космическата си и в двата смисъла на думата цена обаче, тази „къща“ впечатлява и с едно от най-прекрасните си предимства – неповторимата и наистина уникална гледка, която засега единствено това пространство притежава.

В случай че сте все пак искате да продължите да мечтаете и да изчислявате какво би ви струвала една ексцентрична релокация в открития Космос, имайте предвид че всички надежди и калкулации ще важат до края на периода 2016 - 2020 г., тъй като това е ориентировъчния срок на работа на станцията.

 

Статията подготви: Теодора Петкова

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив