Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 21, 2014

Някъде около 2004-2005 година предприемачите в нови ваканционни селища у нас твърдяха пред потенциалните купувачи, че възвръщаемостта на парите, вложени в апартамент в Банско, Слънчев бряг, Боровец и другаде, е не по-малко от 15%. Това до голяма степен породи първоначалния интерес сред британски и ирландски купувачи. И да не са вярвали съвсем на рекламите, дори доходност от 10% бе толкова привлекателна, че точно тази група купувачи се очерта като основна в онези години. Те бяха и първите, които след началото на кризата почнаха да се освобождават панически от тези “инвестиции”.

10 години по-късно едва ли има строител, който би посмял да говори изобщо за доходност при този вид имоти. Днес се разчита на съвсем друг тип купувачи - не такива, които влагат пари в сделката, за да могат да препродадат по-късно имота. А на хора, които купуват имота за собствени нужди. И все пак, имотите продължават да са актив и като всеки актив те имат и инвестиционна стойност. Тя е различна при жилищата в градовете, офис сградите, търговските помещения, селските къщи или ваканционните апартаменти. И въпреки кризата тази стойност в никакъв случай не е равна на нула.

Жилище или депозит

Основното правило при определяне на доходността от едно жилище е за колко години то ще се изплати, ако се отдава под наем, и каква печалба ще донесе това. Класация на Global Property Guide, направена през 2007 г., постави страната ни на трето място в Европа по доход от наеми. Според данните тогава жилище в София, отдадено под наем в продължение на 10 години, е връщало на собственика си по 10,56% годишно. В противоположния край на класацията са били жилищата в Монако и най-луксозните квартали на Лондон. Те са, разбира се, несравнимо по-скъпи от софийските, но спрямо наемите тогава са могли да донесат на собственика си не повече от 2% доходност годишно.

Според анализ на българската агенция за недвижимости “Форос” от началото на тази година средната годишна доходност от жилища, отдадени под наем в момента е 6,12%. Тя намалява леко в сравнение с миналата година - с 0,22 процентни пункта. И далеч не е еднаква във всички населени места. С най-висока доходност се откроява Добрич - 8,77%. Шумен и Стара Загора също са сред градовете с по-висока доходност на жилищните имоти - съответно 6,63% и 6,46% . В София и Варна средната доходност достига съответно 5,89% и 5,63%, но за разлика от горните градове тук тя нараства леко в сравнение с миналата година, а не спада. Числата за тази доходност са съизмерими със сегашните лихви по депозитите. Разбира се, със забележката, че депозитът все пак е ликвиден актив, т.е. ако на човек му трябват парите, може да ги изтегли веднага. В условията на стагниращ имотен пазар за продажба на жилището ще трябва доста дълго време.

В курортите - само за почивка

Не така стоят обаче нещата в курортните комплекси. Там обещаните схеми не проработиха и цените на апартаментите се сринаха изведнъж с 40% през 2006-2007 г., а някъде намалението на цените стигна и 70%, така че препродажбата им с печалба е изключена. Те трудно биха могли да донесат доходност и от отдаване под наем. Едно, че постоянни наематели за жилище в курорт трудно се намират. Второ - дори специализирана фирма да успее да намери такива поне през курортния сезон, таксите за управление на този тип собственост изяждат доходността. Според Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериън пропертис”, която е специализирана в сделки с ваканционни имоти, в момента не може да се говори за доходност при тях, надвишаваща 1-2%. Затова те не предизвикват инвестиционен интерес, още повече че в момента много курорти в Испания и по Средиземноморието гарантират поне 5% годишна доходност.

Предстояща активност

Макар че са специфична инвестиция, бизнес сградите, предназначени за офиси под наем, както и търговските центрове също носят доходност. Тя също се определя чрез доходите от отдаването на площите под наем, но заради липсата на много сделки и ново строителство напоследък трудно може да се определи. При скорошната сделка по продажбата на един от блоковете в “Бизнес парк София” купувачът - “Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, обяви, че очакваната доходност от сделката е 9%. стойността на сделката беше 2,5 млн. евро. За нива около 9-9,5% говорят и консултантските компании, специализирани в бизнес имотите, като например “Фортон” и “Колиърс”.

Преди няколко месеца “Ърнст енд Янг” разпространи доклад за 15 източно и средноевропейски държави, между които и България. В него се прогнозираше засилване на сделките с офис и търговски имоти в региона. Според шефката на “Фортон” Михаела Лашова в момента много фондове за имоти набират капитал и по-рисково настроените от тях се оглеждат и за България. Специфичното при нас е именно доходността. В Чехия и Полша, където вълната от нови сделки се случи миналата и по-миналата година, доходността вече е двойно по-ниска, отколкото в България, и това дава основание да се прогнозира засилена активност у нас през тази и следващата година.

Според Лашова по-голяма ще е активността в областта на офис сградите, отколкото в молове. Причината е, че през последните няколко години офис сградите от висок клас намаляха и успоредно с това тяхната заетост се увеличи. Макар че това все още не е довело до забележимо повишение на наемите, очаква се скоро и това да се случи, а оттам доходността ще се увеличи.


Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив