Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 20, 2013

Покупката на имот от съдия-изпълнител обикновено е изгодна сделка, но крие и някои рискове. Например е силно вероятно старият обитател да не е плащал режийните разходи на жилището. Как новият собственик може да открие партиди на свое име, при положение че дружествата отказват, докато не се изчистят старите сметки?

Купувачът на имот от търг е важно да знае, че старите задължения на предишния собственик въобще не го касаят, било то за ток, вода, парно, вход и т.н., разкрива адвокат Милена Миткова. Новият собственик е длъжен единствено в двумесечен срок да декларира придобиването на имота в общината – отдел „Местни данъци и такси“.

С документа за собственост, в случая – постановлението за възлагане, купувачът отива в съответните дружества и заявява, че желае да сключи договори с тях, респективно – да открият партиди на негово име. Те нямат право да откажат, което не пречи да опитат, за да могат да си съберат парите, особено ако всичко е в устна форма, предупреждава юристът.

Именно затова заявления, молби и др. винаги трябва да се подават в писмена форма с входящ номер. Колкото до предишни задължения на техен клиент – има си ред, по който да си търсят дължимите суми и това става в съда.

Миткова съветва, ако служителите цитират „нещо“ от общите им условия, да им се разясни, че тези условия не могат да противоречат на закона, защото ще са нищожни.

А законът по презумпция предвижда, че плащането на чужди задължения не тежи върху купувача, освен ако не е уговорил това изрично с продавача. Т.е. да има договор, по силата на който лицето се задължава да плати чужд дълг.

Това, което задължително трябва да се направи е следното: до съответното дружество се подава заявление по образец за откриване на нова партида, заедно с постановлението за възлагане на имота.

От дружеството нямат право да откажат да входират заявлението, категоричен е адвокатът. Ако все пак го направят, са задължени да напишат върху заявлението, че отказват, както и три имена и подпис на служителя.

След това пътищата са два – ако входират заявлението, но нищо не се случва в следващия месец, се пуска жалба до ДЕКВР. По закон тази комисия регулира поведението на дружествата-доставчици. Пуска се жалба и до КЗК (Комисия за защита на конкуренцията), за злоупотреба с господстващо положение (монопол).

Там ги глобяват с шестцифрени суми, разкрива Миткова. И за финал – жалба до КЗП (комисия за защита на потребителите). Ако им се обясни какво следва, не би трябвало да има проблем. Законът (ЗЗД и ГПК) са изцяло на страната на купувача. Още повече, че при публична продан има доста специфики, които го защитават.

Начинът дружеството да си получи парите или поне част от тях е като си извади изпълнителен лист и се присъедини като кредитор по изпълнителното дело. Ако обаче до момента е бездействало, тоест – не е предприело никакви стъпки да си събере дължимите суми от стария собственик, това си е негов проблем, казва в заключение експертът.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив