Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 29, 2012

При земетресение не се крийте под касата на врата, защото там е най-опасно, предупреждава от страниците на в. "168 часа" строителният инженер проф. Тодор Бараков. Той слага край на клишетата за оцеляване при трус.


За сметка на това стълбите са едно от най-сигурните места при новото строителство, независмо че това е в тотално противоречие с инструкциите на "Гражданска защита". Според него под касите на вратите е най-опасно, защото това е най-слабото място в стената, т.к. над него е т.нар. "щурц". При тухлените сгради той се укрепвал едва с 10 см, докато при монолитното строителство - с около 50-60 см. "При бедствие върху него се получава Х-образен натиск и затова логично точно там има най-голяма вероятност стената да се разцепи и да се срути", смята експертът.

Докато стълбищата - особено при новите постройки, са между най-устойчивите места в сградите, тъй като допълнителлно са укрепени с бетонови шайби, пояснява той. "С оглед тежестта на таваните, смехотворно звучат и съветите да се крием под масата", категоричен е проф. Бараков. Най-правилната тактика била да се застане до най-дебелата стена или носещите колони, защото при срутване на сграда оставали най-здравите строителни елементи, съветва той.

Източник: 24 часа

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив