Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Яну 15, 2012

Всеки собственик на имот освен данъка, който дължи годишно на общината, трябва да плаща и такса на квартала. Тази такса е за поддръжка на квартала и се събира от „Асоциацията на собствениците на имоти в квартала”. Това е орган, който регулира взаимоотношенията между собствениците в даден квартал. Колкото повече екстри има в един квартал, толкова по-висока е месечната такса. Например в квартал с контролиран достъп, басейни, фитнес и др. месечната такса за поддръжка на квартала ще е над 100$. Тази такса се формира от много фактори и не винаги е пропорционална на цената или размера на наем, който би реализирал даден имот.

Във всичките оферти освен годишният данък са упоменати размера на таксата и приблизителният приход от наем, който би могъл да реализира имота.

Сделките с недвижим имоти се изповядват от нотариус.

Те се осъществяват по следният начин. Клиентът превежда сумата за покупка на имота в сметката на нотариуса. Нотариусът освен, че гарантира сделката, проверява дали върху имота има тежести като ипотеки, неплатени такси към асоциацията на собствениците на имоти в квартала, данъци, така също и дължими суми към организации, обикновено това са фирми за поддръжки на басейни, строителни фирми извършвали текущи ремонти и други. Нотариусът има и задължителна застраховка, която гарантира на клиента, че ако нотариуса по някакъв начин поради небрежност не е видял някое задължение на имота и се окаже, че сте купили имот с тежест, то застрахователната компания ви компенсира изцяло.

Когато се спрете на даден имот, вие трябва да направите депозит (капаро), което за всеки имот е индивидуално и се определя от собственика. Обикновено е около 15% от обявената цена. Капарото не е задължително да бъде преведено на собственика на имота, може да бъде гарантирано само като акредитив. Освен капарото вие представяте и доказателство, че притежавате необходимите средства за извършване на сделката. Това е банково извлечение, договор за заем от банка и др.

Таксите, които дължите за нотариални услуги и комисиона на агенцията за недвижими имоти са общо около 1000$, като ви информираме предварително и сумата фигурира в договора с точна и ясна разбивка. 

След като нотариуса е проверил имота, обикновено това е от 2 до 3 седмици след капарирането му, вие получавате договор от него и след подписването на договора е необходимо да преведете сумата на нотариуса в срок до 2-3 седмици. 

След постъпване на сумата по сметката на нотариуса, сделката се счита за осъществена и започва процедура по вписването ви като собственик на имот в регистрите на общината. 

Не е задължително вашето присъствие при нотариуса. За него е важно в преводното нареждане да бъде упоменат номера на договора ви за покупка на имота.

Когато възникват някои допълнителни условия като делба между съпрузи или по желание имота да се води само на единия съпруг, се налага посещение в посолството и консула в качеството си на нотариус заверява подписите.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив