Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 20, 2013

Понякога има основателни причини, поради които родители са принудени да вземат нелекото решение да лишат някое от децата си от наследство. Например семейство с две деца може да иска да направи завещание изцяло в полза само на едно от тях.

Дали в този случай собственоръчно написаното завещание е правно издържано и има ли основание лишеното от наследство лице след време да потърси права над това имущество? Кой е най-добрият вариант – завещаение, дарение или покупко-продажба – специалистите коментират.

Завещанието може да се съхранява от завещателя или негов доверен човек, а може и да се даде за пазене при нотариус, обяснява брокер Десислава Щебетовска. Ако се съхранява от наследника, след смъртта на завещателя той може да поиска обявяването му от нотариус. Ако се съхранява при нотариус, то той съставя протокол с подписите на завещателя и на самия нотариус, който ще го съхранява.

Задължително е завещанието да има подпис на завещателя и дата, както и да е написано саморъчно. В противен случай то е нищожно, предупреждава експертът. След смъртта на завещателя, нотариусът, при когото се пази това завещание, прави препис и го вписва в Агенция по вписванията.

По принцип саморъчното завещание може да се оспорва от друга заинтересована страна, когато става дума за имот. Тогава се прави проверка за истинността на завещанието и се минава през съдебен процес. Щебетовска съветва да се направи консултация с юрист.

Другото дете има запазена част от наследството по закон, подчертава адвокат Милена Миткова. Ако завещателят се е разпоредил по начин, който накърнява запазената част на наследник, последният може по съдебен ред да иска намаляване на полученото от своя брат/сестра чрез завещанието.

Законът за наследството гласи, че запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него – 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях – 2/3 от имуществото на наследодателя.

В закона се казва още, че наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.

С други думи – и при завещание, и при дарение може да се оспорва, уточнява юристът. По думите на Миткова продажба с опция „запазено право на ползване на родителите“ е най-сигурният вариант.

За предварителен отказ от наследство, в това число запазена част, не може да се говори. Той би бил недействителен заради азбучния принцип в правото – „лице не може да се откаже нещо, което още не е получено“.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив