Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 4, 2012

В какви конкретни дейности се е състояла реализацията на петте стратегии за подмяна на автобусния парк на организирания градски транспорт? Сумата от 9 327 044 лева от какви средства са набрани, каква част от нея е от субсидии, каква е от компенсации, каква е от общинския и държавния бюджет? Сумата от 9 327 044 лева как е разходвана по пера за тези дейности, включително и каква част от нея е изразходвана за възнаграждения на административните длъжности по проекта?

Това са само малка част от въпросите, на които се очаква да отговори комплексната експертиза по безпрецедентното дело за чистотата на въздуха в Пловдив в периода 2007-2011 година или казано с други думи – по време на мандата на предходния кмет Славчо Атанасов. В четвъртък Окръжен съд Пловдив стартира процеса, в който ищци са близо 100 частни лица и две организации – Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и Бизнес-експертен съвет Пловдив. Съдът допусна общо 4 експертизи, поискани от ищците.

Комплексната ще търси още отговор на въпросите разработена ли е стратегия за доказване ефективността и изпълнение на програма за модернизация на съществуващата тролейбусна мрежа и тролейбусен парк, както и разширяване на мрежата в райони с наднормени емисии на прах и на какъв етап е нейното осъществяване? Сумата от 1 194 567 лева от какви средства са набрани, каква част от нея е от субсидии, каква е от компенсации, каква е от общинския и държавния бюджет? Включено ли е в местната система за наблюдение и прогнозиране, замърсяването на въздушния басейн на територията на Община Пловдив замърсяването, причинено от битовия сектор? Сумата от 20 000 лева как е разходвана по пера за тези дейности, включително и каква част от нея е изразходвана за възнаграждения на административните длъжности по проекта?

Какви са извършените ремонтни работи и дейности по поддържане в техническа изправност на настилките на уличната мрежа в Пловдив, за които е разходвана сумата от 22 224 450 лева? Кога е възникнала нуждата от извършване на ремонтни работи и поддържане на техническа изправност за всеки отделен случай и извършена ли е в съответствие с предвижданията за „своевременна” намеса от страна на Община Пловдив? С какъв материал са извършени ремонтните работи и какво представляват материалите „битумна емулсия“ и „чакъл с различни фракции“?

Автотехническата експертиза ще се занимава с въпроси, свързани с авто-парка за обществен превоз, както и с организацията на движението. Съдебно-екологичната експертиза пък ще търси отговори за това как се отразява на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици липсата на „зелена вълна“ на светофарите; на използването на твърдо гориво за отопляване на обществените сгради, а така също и ръчното метене на целите улични платна, на тротоарните площи и на откритите обществени места и площади води ли до ефективно за намаляване концентрациите или допринася за увеличаване на вторичния унос?

Ищците са отправили и искане за оглед на конкретни улици, както и за явяване за даване на обяснения лично от кмета на Община Пловдив.

„Парадоксът е, че в момента чисто политическите негативи ги поема едно симпатично управление на града, показващо силна воля за справяне с проблема. За първи път виждам Пловдив да е толкова чист след една толкова тежка зима. Оценявам добрата воля на кмета Иван Тотев, но от гледна точка на институционалната политика, Община Пловдив като публична институция е отговорна за действията и безхаберието на предшестващите управления. Защото данните сочат, че драматично превишаване на нормитее известно още от 2002 година“, посочи адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека още през март, когато се заговори за делото. Още тогава той напомни, че за чистота и мониторинг на въздуха през годините са се плащали сериозни бюджетни средства, но не са предпиети и най-евтините действия за подобряване на атмосферния въздух.

Важно е да се знае, че по това дело ищците нямат финансови претенции към Общината, а.се цели Общината да предприеме подходящи и ефективни мерки за подобряване състоянието на въздуха.

 

www.f2ftv.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив