Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Блогове

Добави коментар

Мар 27, 2012

Купувачът на имот често не е наясно каква цена трябва да предложи, твърди консултант Емилия Иванова от агенция „S Properties International“. Когато един купувач е харесал даден имот и има желание да го закупи, това, което не му харесва, е обявената продажна цена. Според Иванова в 99% от случаите се прави насрещна оферта за закупуване. Въпросът обаче е колко по-ниска да бъде тя. Ако купувачът направи оферта, много близка до обявената цена, рискува да заплати повече пари за дадения имот. Ако пък предложи много ниска цена, рискува или да обиди продавачите или изобщо да не му обърнат внимание. Въпросът е как да подберем маржа в предложението.

Универсално правило няма, обяснява консултант Иванова. Това също е свързано и с офертната цена, т.е. с колко имотът първоначално е надценен. За да се избегнат неприятни ситуации, тя предлага следното: съвместно с брокер или оценител да се направи проучване на цените в дадения район, след което от тях да стигнете до реална продажна цена конкретно за тази сграда, този апартамент, ателие и т.н.  До тук е трудното и с много неизвестни. Когато вече се определи основната цена, би било разумно да я занижи с 10-15% и това да бъде крайната оферта на купувача.

„Ако наистина желаете да закупите конкретния имот, недейте просто да предлагате някаква сума пари (число)“, съветва Иванова. Би било добре, ако се напише гореизброеното на не повече от 1-2 страници, като се посочат цените на подобни (по възможност същите) имоти и цените, на които са се сключили сделки с тях. На тази база - колко струва конкретното жилище и няколко реда мотивация защо купувачът предлага именно тази цифра (например има дефекти за отстраняване). В този случай продавачите биха погледнали сериозно на офертата, допълва консултантът.

Продавачът от своя страна също допуска редица грешки, твърди брокерът Мартин Янев от компания „Smart Brokers“. Определянето нацената въз основа на това, което желае да получи, а не по реалните пазарни цени, е една от тях. Продавачът също така не бива да се доверявана неопитен посредник, който няма съответните познания и опит за продажба на имоти. Не трябва да отказва да подписва договор за посредничество с утвърдена агенция и да слуша празни обещания от “домашни брокери” - такива, които нямат офис, структура, уеб сайт и т.н. Друга редовна грешка е да подхожда емоционално към обявения за продажба имот. От момента, в който излезе на пазара, той вече не е “моят дом”, а стока за продан, заявява брокерът.

Да се изтъкват предимствата на собствената къща пред тази в съседство също не добра идея. По-добре да се наблегне на добрата среда на обитаване и в какво разбирателство се живее със съседите. Не бива и имотът да се пусказа продажба, преди да е готов напълно за това. Например да се организират огледи, докато се боядисват стените или се сменя изпокъсаното подово покритие. При тази ситуация със сигурност ще се направи опит за сваляне значително на цената, категоричен е Янев. Спазването на тези прости, но същевременно ефикасни правила е пътят към успешната имотна сделка.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив