Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Фев 28, 2013

Всичко започва през 1967 година. 45 години минават от времето, когато за първи път обсъждат в София да се строи метро. Проектът тогава е за подземен трамвай, както първоначално наричат метрото.

През 1975 година се изготвя новата генерална схема, която описва в общи линии запазилите се и до ден днешен трасета на трите метродиаметъра. През 1977 година Тодор Живков полага подписа си под доклада за метрото. Подготовката обаче не върви гладко още от началото. Подземният трамвай среща сериозно обществено недоволство. След множество анализи българските специалисти се ориентират и към опита от Канада, Великобритания, Австрия и Западен Берлин за изграждане на подземната железница.
 
Строителството на метрото в София е започнало от най-натоварения първи метродиаметър, където се формират най-големите пътнически потоци в града с прогнозни максимални стойности във върхов час до 38 хил. пътника.
 
На 28.01.1998 г. е въведен в експлоатация първия участък от първия диаметър на метрото с 5 метростанции и обща дължина 6,5 км  - от бул. “Сливница” през ж. к. “Люлин” до бул. “К. Величков”.
 
На 17.09.1999 г. е въведена в експлоатация метростанция “Опълченска”, а на 31.10.2000 г. метростанция “Сердика” на пл. “Св. Неделя”, като общата дължина на трасето на първия метродиаметър е 8,1 км със 7 метростанции. На 20 април 2003 г. действащия участък се свърза с ж. к. „Обеля” с нов участък от 1,8 км. По този начин общата дължина на първия метрорадиус от ж. к. „Обеля” през ж. к. „Люлин” до пл. „Св. Неделя” достига 10 км с 8 метростанции, а превозените пътници нарастват до 80 хил. пътника на ден.
 
За периода 2005-2009 г. на етапи е построена част от източния радиус на първия метродиаметър от пл. Св. Неделя до ж. к. Младост 1 с дължина 8 км и 6 метростанции. На 8.05.2009 г. е въведен в експлоатация участъка „жк. Младост 1 – Стадион Васил Левски”. Централната част от това трасе с дължина 2,0 км и 1 метростанция (СУ Св. Климент Охридски) е въведена в експлоатация през септември 2009 г.
 
 
Източник: www.svobodnoslovo.eu
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив