Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Фев 22, 2014

Според много имотни експерти земята е добра и сигурна инвестиция. Ако искате да инвестирате в земя и вече сте си харесали конкретен имот, но не знаете как да разберете дали въпросната земя е общинска и какъв е редът за закупуване, вижте какво съветват специалистите.

За да се разберете какъв е статутът на земята, трябва да се направи справка в общината – техническа служба или информационен център, посочва адвокат Клара Парунова. А процедурата за закупуване на общинска земя е чрез провеждане на търг.

След като се обърнете към съответната община по местонахождение на имота, трябва да поискате справка по актовите книги за общинската собственост, съветва консултант Таня Китик.

Съгласно чл. 62, ал. 2 от ЗОС актовите книги за общинските имоти са общодостъпни и всеки може да иска справка по тях. Актовите книги съдържат вписаните с последователни номера актове за общинска собственост за общинските имоти на територията на общината.

Консултантът подчертава, че ако търсеният имот е публична общинска собственост, няма начин да бъде закупен. Имотите и вещите – публична общинска собственост, не могат да се отчуждават и да се прехвърлят в собственост на трети лица.

Ако обаче имотът е частна общинска собственост, трябва да се запознаете с наредбата на съответния общинския съвет по местонахождение на имота, регламентираща реда за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост. Там процедурата по закупуване е оказана подробно.

Адвокат Антоанета Ненова допълва, че общинска земя може да се продаде, освен чрез търг, и чрез конкурс. А дали земята е общинска и дали е обявен търг/конкурс за продажбата може да се провери в общината по местонахождение на имота – отдел „Общинска собственост“.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив