Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 23, 2013

За продажба на ипотекиран имот има два варианта, обяснява брокер Кристина Найденова. Първият е имотът да се продаде с ипотеката. В този случай купувачът поема изплащането на ипотеката. Това става със съгласието на купувача и на банката. Банката трябва да одобри купувача като кредитополучател.

Вторият вариант е продажба на имота със съгласието на банката. С получените от продажбата пари кредитът се погасява и купувачът получава необременен с тежести имот.

Първото и най-важно условие е да се намери купувач за имота, смята брокер Калоян Балинов. Ипотеката трябва да бъде описана в предварителния договор и след това трябва да се извадят документите на имота.

В деня на сделката се представи писмо за намеренията на банката-кредитор да вдигне ипотека, след като сумата по кредита постъпи по сметка. В този случай е необходимо да се извадят два пъти удостоверения за тежести.

По-добре е да се работи само с брокер, съветва Балинов. По думите му използването на адвокатски услуги усложнява нещата, поради факта, че адвокатът работи на такса, а не се възнаграждава за осъществена покупко-продажба.

Според консултант Младен Садинов продажбата на ипотекирани имоти е много често срещан случай и в него няма нищо особено. Имате работа единствено с банката-кредитор. Част от средствата (толкова, колкото е необходимо) трябва да постъпят в банката за погасяване на задължението. След това се взема писмо, с което се заличава ипотеката.

Брокер Димитър Велков съветва да се спазва следния алгоритъм:

1. Провеждане на среща съвместно с продавача и банката-кредитор, където се иска информация за дължимата сума. Важно е тя да не надхвърля цената на покупката.

2. Договаря се банката да издаде писмо с ангажимент, че ипотеката ще бъде вдигната, след като сумата бъде внесена по сметката на продавача.

3. Снабдяване с удостоверение за тежести преди нотариалното изповядване, за да се провери дали върху имота няма други ипотеки.

4. Поддържане на контакт с банката до вдигане на ипотеката.

5. След вдигането се прави проверка, за да е сигурно, че имотът е освободен от тежести.

Ако кредиторът е небанкова институция, нещата са малко по-сложни, но също има решение, казва брокерът в заключение.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив