Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 14, 2013

 

През последната година, а и за в бъдеще София си поставя като приоритетни задачи развитието на наличната инфраструктура, осигуряване на публични пространства за културни прояви и реновирането на стари сгради. Това заяви в интервю за Economy.bg главният архитект на София Петър Диков.
 
Инфраструктура
 
По думите на главния архитект на столицата са стартирали и предстоят да стартират няколко големи инфраструктурни проекта. Един от тях е западната част на околовръстното шосе от магистрала „Люлин” до Северната скоростна тангента. Към момента се строи частта на юг от Сливница. Инвестицията е за над 60 милиона лева, като проектът е съфинансиран по оперативна програма „Транспорт”.
 
„В самата Северна скоростна тангента върви търг за избиране на изпълнител, трасето, което е 17 км., е изключително важно за премахване на транзитния паразитен трафик на София. С изграждането на тези отсечки ние на практика свързваме четирите магистрали, които идват в София – „Люлин”, „Тракия”, „Хемус” и магистралата към Белград – с магистрален полупръстен”, коментира арх. Диков.
 
Що се отнася до улиците, част от пътната мрежа вътре в града, главният архитект сподели, че се предвижда Софийска община да вземе заем на стойност приблизително 100 млн., които да бъдат вложени в тяхната реконструкция. Според арх. Диков бул. „Тодор Каблешков” е една от ключовите улици в града и неговите очаквания са трасето, което свързва ул. „Луи Айер” с бул. „Черни връх”, да бъде реализирано в рамките на следващите две-три години.
 
„Дотук имаме проекти за по-голямата част от трасето, а сме реализирали единствено и само северното платно на бул. „Тодор Каблешков” в отсечката между бул. „България” и ул. „Луи Айер”. Отчуждихме южната част във връзка с изграждането на десния перловски колектор, така че там поне проблемът отчуждаване не стои. Там трябва просто да се построи второто платно”, посочи арх. Диков.
 
В София все още има зони, в които сградите не са свързани с централната канализация, а разполагат с изгребни ями. Според арх. Диков този проблем няма да може да бъде разрешен скоро, тъй като за целта са необходими повече средства. По неговите думи все пак се работи в тази насока, като доказателство за това е перловският колектор, чието изграждане бе завършено през 2012. Проектът бе възложен от екоминистерството и се финансира по програма ИСПА, а общината бе само бенефициент по него.
 
Сгради 
 
Едно от основните направления, в които работи Софийска община, е да се стимулира санирането на цели сгради.
 
„В момента там е наистина безобразен хаос, всеки собственик може да санира жилището си, както пожелае. Очакваме в края на март да имаме готови проекти, които ще бъдат предоставени безплатно на всички етажни собственици в панелни сгради, които желаят, като един стимул те да започнат да санират заедно цялата сграда. Освен това по мой доклад Общинският съвет взе решение за безплатно одобряване на проекти и без такса за издаване на разрешение за строеж, т.е. ние освобождаваме собствениците при проектите и разрешението за строеж от всякакви видове финансови задължения”, сподели арх. Диков.
 
По думите на главния архитект на София в столицата има много хубави сгради, но една немалка част от тях са занемарени. „С усилията на държавата, общината и собствениците трябва да направим така, че да възстановим тези сгради и да покажем духа на София от началото на миналия век”, подчерта арх. Диков.
 
Билбордове
 
Към началото на 2013 едва една десета от билбордовете в София ще бъдат законни. Конкурсната процедура се проточи повече от година. За десетте пакета за елементи до 12 кв. м. (билбордове) кандидатите бяха петнадесет.
 
„От десетте пакета девет се оспорват в съда, само един влезе в сила. Този един пакет вече се монтират, защото от първи януари започва да тече срокът на наема”, коментира арх. Диков. По думите на главния архитект на София сключените договори са с продължителност 10 години, а приходите за общината са под милион и половина.
 
София – европейска столица на културата
 
Един от приоритетите на Столична община е осигуряването на публични пространства за култура. „Всеки, който е ходил в по-добре уредения свят, знае,че площадите, улиците са място, където се изявяват музиканти, улични творци. Това създава живот, това те кара да се чувстваш съпричастен към града и да живееш с града. Ние се стремим да създаваме такива пространства и с ремонта и реконструкцията на Ларгото и с реконструкцията на пешеходни пространства като пешеходната част на „Цар Освободител”, пешеходната зона „Витошка”, чиято реконструкция ще продължи и тази година”, коментира арх. Диков.
 
Друга важна сфера, в която са насочени усилията на столицата, е поставянето на ударение върху археологията, паметниците на културата и паметниците на архитектурата.
 
„Предстои ни да проучим, изследваме и покажем на софиянци и на гостите на столицата археологията по площад „Св. Неделя”, която по всички първоначални данни е най-значимата и най-качествената археология в София. Имаме, разбира се, и някои други археологически обекти, не мога да не спомена комплекса „Гробници” при църквата „Св. София”, мавзолея на входа на Южния парк. Започваме проучване и проектиране на Софийски амфитеатър, който се намира между „Будапеща” и „Дондуков”, сподели главният архитект на София.
 
Конкурсите, които ще бъдат с цел възлагане на подготовката на проекти, предстоят в началото на тази година година. По думите на арх. Диков освен на цената и времето за изпълнение, внимание ще се обръща и на реализируемостта на проектите.
 
 
 
Източник: www.economy.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив