Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 14, 2013

 

През последната година, а и за в бъдеще София си поставя като приоритетни задачи развитието на наличната инфраструктура, осигуряване на публични пространства за културни прояви и реновирането на стари сгради. Това заяви в интервю за Economy.bg главният архитект на София Петър Диков.
 
Инфраструктура
 
По думите на главния архитект на столицата са стартирали и предстоят да стартират няколко големи инфраструктурни проекта. Един от тях е западната част на околовръстното шосе от магистрала „Люлин” до Северната скоростна тангента. Към момента се строи частта на юг от Сливница. Инвестицията е за над 60 милиона лева, като проектът е съфинансиран по оперативна програма „Транспорт”.
 
„В самата Северна скоростна тангента върви търг за избиране на изпълнител, трасето, което е 17 км., е изключително важно за премахване на транзитния паразитен трафик на София. С изграждането на тези отсечки ние на практика свързваме четирите магистрали, които идват в София – „Люлин”, „Тракия”, „Хемус” и магистралата към Белград – с магистрален полупръстен”, коментира арх. Диков.
 
Що се отнася до улиците, част от пътната мрежа вътре в града, главният архитект сподели, че се предвижда Софийска община да вземе заем на стойност приблизително 100 млн., които да бъдат вложени в тяхната реконструкция. Според арх. Диков бул. „Тодор Каблешков” е една от ключовите улици в града и неговите очаквания са трасето, което свързва ул. „Луи Айер” с бул. „Черни връх”, да бъде реализирано в рамките на следващите две-три години.
 
„Дотук имаме проекти за по-голямата част от трасето, а сме реализирали единствено и само северното платно на бул. „Тодор Каблешков” в отсечката между бул. „България” и ул. „Луи Айер”. Отчуждихме южната част във връзка с изграждането на десния перловски колектор, така че там поне проблемът отчуждаване не стои. Там трябва просто да се построи второто платно”, посочи арх. Диков.
 
В София все още има зони, в които сградите не са свързани с централната канализация, а разполагат с изгребни ями. Според арх. Диков този проблем няма да може да бъде разрешен скоро, тъй като за целта са необходими повече средства. По неговите думи все пак се работи в тази насока, като доказателство за това е перловският колектор, чието изграждане бе завършено през 2012. Проектът бе възложен от екоминистерството и се финансира по програма ИСПА, а общината бе само бенефициент по него.
 
Сгради 
 
Едно от основните направления, в които работи Софийска община, е да се стимулира санирането на цели сгради.
 
„В момента там е наистина безобразен хаос, всеки собственик може да санира жилището си, както пожелае. Очакваме в края на март да имаме готови проекти, които ще бъдат предоставени безплатно на всички етажни собственици в панелни сгради, които желаят, като един стимул те да започнат да санират заедно цялата сграда. Освен това по мой доклад Общинският съвет взе решение за безплатно одобряване на проекти и без такса за издаване на разрешение за строеж, т.е. ние освобождаваме собствениците при проектите и разрешението за строеж от всякакви видове финансови задължения”, сподели арх. Диков.
 
По думите на главния архитект на София в столицата има много хубави сгради, но една немалка част от тях са занемарени. „С усилията на държавата, общината и собствениците трябва да направим така, че да възстановим тези сгради и да покажем духа на София от началото на миналия век”, подчерта арх. Диков.
 
Билбордове
 
Към началото на 2013 едва една десета от билбордовете в София ще бъдат законни. Конкурсната процедура се проточи повече от година. За десетте пакета за елементи до 12 кв. м. (билбордове) кандидатите бяха петнадесет.
 
„От десетте пакета девет се оспорват в съда, само един влезе в сила. Този един пакет вече се монтират, защото от първи януари започва да тече срокът на наема”, коментира арх. Диков. По думите на главния архитект на София сключените договори са с продължителност 10 години, а приходите за общината са под милион и половина.
 
София – европейска столица на културата
 
Един от приоритетите на Столична община е осигуряването на публични пространства за култура. „Всеки, който е ходил в по-добре уредения свят, знае,че площадите, улиците са място, където се изявяват музиканти, улични творци. Това създава живот, това те кара да се чувстваш съпричастен към града и да живееш с града. Ние се стремим да създаваме такива пространства и с ремонта и реконструкцията на Ларгото и с реконструкцията на пешеходни пространства като пешеходната част на „Цар Освободител”, пешеходната зона „Витошка”, чиято реконструкция ще продължи и тази година”, коментира арх. Диков.
 
Друга важна сфера, в която са насочени усилията на столицата, е поставянето на ударение върху археологията, паметниците на културата и паметниците на архитектурата.
 
„Предстои ни да проучим, изследваме и покажем на софиянци и на гостите на столицата археологията по площад „Св. Неделя”, която по всички първоначални данни е най-значимата и най-качествената археология в София. Имаме, разбира се, и някои други археологически обекти, не мога да не спомена комплекса „Гробници” при църквата „Св. София”, мавзолея на входа на Южния парк. Започваме проучване и проектиране на Софийски амфитеатър, който се намира между „Будапеща” и „Дондуков”, сподели главният архитект на София.
 
Конкурсите, които ще бъдат с цел възлагане на подготовката на проекти, предстоят в началото на тази година година. По думите на арх. Диков освен на цената и времето за изпълнение, внимание ще се обръща и на реализируемостта на проектите.
 
 
 
Източник: www.economy.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив