Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Авг 14, 2012

Коментари: 3

Някои съвети на теория и практика

Проведохме една мини анкета на няколко различни студенти, които учат и живеят в София – попитахме ги къде и как пребивават, какви са условията им на живот и как са си осигурили жилище в столицата.

Студентите и техните родители се сблъскват с няколко основни проблема относно това къде ще се установят младежите в големия град. По-голямата си част те подават документи за класиране в държавните общежития към съответните ВУЗ-ове, някои започват да търсят жилище по обяви за имоти под наем в интернет, или търсят помощ от приятел, който вече живее в София.

И така, ако студентът не успее да се класира за място в общежитие, или ако се настани в такова, но условията там не му понесат – какви са вариантите? Къде да потърсим първо, как да разберем, че наемът, който ни искат не е прекалено висок, с брокер или без посредник да търсим новия си дом?

Най-лесният начин е да потърсим информация в онлайн пространството – както за тенденциите на средните наеми в София, така и за актуални обяви за имоти, които се дават под наем. Много разпространени са сайтове за недвижими имоти – тук има определени хора, които отговарят за определени квартири. Свързваш се с този определен брокер, насрочвате си среща и заедно обикаляте из софийските квартали, в търсене на идеалната студентска квартира. Таксата, която ще платите за услугата на брокера е процент от първия наем, който ще заплатите на наемодателите. Като тази такса в много случаи се поделя между наемодателя и наемателя. Договорът, който сключват двете страни обичайно е в срок от една година. Като след изтичането на този срок всяка от страните би могла да промени неизгодни за него клаузи от договора.

Един от студентите, който помолихме да ни разкаже как е протекло неговото търсене на квартира в София, сподели, че той и родителите му са попаднали на съвестна млада брокерка, която са намерили в онлайн сайт за имоти под наем. Тя от първия оглед е намерила това, което студентът търси. Наемът, който плаща днес е около 400 лв., а жилището представлява цял първи етаж на къща (две стаи, кухня, баня и двор) в района около Лъвов мост. На въпроса защо не общежитие студентът изтъкна като първопричина, че не е класиран за място в такова, както и липсата на лично пространство, мизерията, „дървениците и хлебарките”.

Вторият анкетиран студент, който живял при роднини през първата година от студентството си, разказва, че бил наел около четирима брокери и направил над двадесет огледа, докато накрая се спрял на китен едностаен апартамент в близост до бул.Стамболийски, на един от първите етажи в нова жилищна сграда. Наемът, който плаща отново е около 400 лв. на месец. Многобройните огледи, които са направени не се заплащат, той просто е платил на брокера половината от месечния наем на апартамента, който в крайна сметка е наел. Младият журналист споделя, че „цената определя качеството” на жилището, той изтъква и фактът, че „в квартирата си сам, по-уютно и удобно е”.

Разговаряхме и с още един студент, който казва за себе си, че от десет години е по квартири, и който направил неуспешен опит да свикне с общежитията в Студентски град. „Шумно, тясно, мизерно – трите причини да се изнеса.” Днес той е горд наемател на двустаен апартамент в кв. Иван Вазов, който се намира на десетия етаж и има изглед към Витоша. За това „бижу” той и негов приятел си делят наем около 200 лв. на човек. На въпроса дали е посредничел брокер в тази сделка, младежът разказва, че собствениците на апартамента живеят в чужбина и събират месечния наем чрез посредник, на когото двамата наематели са заплатили 1000 лв. при нанасянето. Този човек не бил брокер, а човек, който се занимава само с това жилище.

Изводът е, че всеки млад човек, който се озовава в столицата, лесно и безпроблемно може да се свърже с компетентен брокер (при липса на близки и роднини в София) – било то онлайн или по друг начин. Така, както студентът, така и неговите родители си осигуряват адекватно и професионално отношение, коректни цени и изрядни отношения между страните на сделката. А средната цена, която студентът ще заплаща на месец, в случаи, че избере да живее в частна квартира, както вече разбрахме от дадените по-горе примери, е около 400 лв.

автор: Ванина Колева

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (3)

Анонимен потребител Авг 14, 2012  

Една поправка - последната квартира - в кв. Иван Вазов - двамата наематели плащат общо 400 лв на месец (по 200 лв на човек).

Кларк Кент Авг 14, 2012  

Дееба тапите провинциялисти, бате! Само ни дишат ваздуха! И ни взимат паркоместата! И работните места!! И най-красивите жени!! 1000 лева на квадрат, да им ги направат да роват по кофите а, ние презрително да ги целим с жалти стотинки като, пумиярите каквито са!! Да ходят в стоденцки катун и да ги ядат хлебарките и мижките! Айсиктир утука, батенце! Браво за статята! Все, пак хубаво е да има адекватни, жорналисти-спецеялисти който да обясняват така подробно!!!!

Ванина Колева Авг 14, 2012  

Йордане, моля те, малко по-грамотно :)

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив