Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 11, 2012

Коментари: 1

Всеки французин е научен да пести от сметки за ток.
Токът е единственият разход, който е индивидуален за всеки собственик. Водата, парното, режийните, ремонтите на сградата и асансьора, поддръжка на двора, ремонта на терасите и покрива и други се определят на база собствена площ.
Може да пуснете водата във ваната да тече 30 дни, но ще платите колкото ви е определено по схемата . Няма французин, който ползва вода, която не му трябва, само защото си е платил.
Парното се плаща по разделителна схема според площта на имота и няма значение дали е на 1-ва или на 5-та степен. Тази година парно в Париж имаше до 25 ЮНИ !!!
Всяка Етажна собственост определя кога да се включи парното и кога да се изключи.
Парното се включва от ПОРТИЕРА, след обаждането му в Парижката топлофикация.
САМО консумацията на ток се определя от французите и затова те спестяват от всяка секунда консумация.
Дори богати французи не оставят лампа да свети в стая където няма никой.
Навсякъде в апартамента където има двойки контактни ключове за лампи те са направени така, че да се включват на различни страни.
Ако в кухнята семейството има два вида осветление, всяко се включва с отделен ключ и освен това всяко ключе се включва обратно на другите.
Върху котлоните им има още една лампа / на абсорбатора / , която се включва отделно. Нито родителите, нито децата включват лампа, която не им трябва.
Така е и в баните, в стаите, на терасите … навсякъде.
В стаичката, където се събира / разделно / боклука има таймер на ключа за включване и всеки определя колко време да свети лампата .
Да, дори няколко секунди повече им е много.
Ако върху котлона няма няколко секунди тиган или тенджера се изключва. Така се пести ток и се предпазват от пожар. Пералните им имат кратки програми за сравнително чисто пране, за които се ползва по-малко перилен препарат, омекотител и ТОК.
Да, забравих да кажа, че във Франция токът е 220, не както в България, където стига до  до 150 волта.
Ако във Франция гражданите плащат ток 220 волта , а получават 150 – 210 волта ще има бунтове. Ще паднат кметове и министри, защото французите знаят, че това ще е кражба и някой е изнесъл ток за Италия или Испания и е откраднал парите им.
При по-нисък волтаж от 220 се ползва по-дълъг срок ток за да се направи кафе,  да се приготви храна, или да се изглади или изчисти. Не съм сигурен дали уредите им ще работят.
Сигурен съм, че французите ще съдят Френският нек и Кметството, че не са им казали, че им подават по-ниско 220 волта и дори ще съдят и производителя на уредите, че не са монтирали индикатор за слаб ток.

Тези хора мислят по различен начин от нас и уреждат всеки проблем с писмо и ако няма отговор с извинение и връщане на пари завеждат дела, които често печелят.
Съдиите във Франция искат да има ред и ЦИВИЛИЗАЦИЯ и наказват всеки опит за погазването им.
Невероятно е как богати хора правят сметка за всяко евро .
Ние, българите казваме,  че са стиснати затова са богати.
Не, те са богати, защото не са с широки пръсти и всеки разход смятат за 5-7-10-15-20 години,  а не на ден, седмица или месец.
Така разбират колко пари ще спестят - загубят за периода, разчитат на парите и ако някой реши да отмъкне спестяванията им ще се бори с КУЛТУРАТА на Френския народ.

Много се учудвам на българското нехайство при разхищение на ток.
Ние, българите, не пресмятаме колко пари открадва от нас НЕК когато ни принуждава да ползваме стотици часове ток, който не ни трябват.
Да, не ни трябват !!!
Ако в България токът е 220 волта всеки уред ще работи по-кратко и ще може да ползваме по-малко лампи. Така ще спестяваме пари, които може да ги ползваме за  ремонт, здравеопазване, почивка или...
България краде гражданите си защото са страхливци.
Европа знае и чака  младите българи да променят нещата.

Владимир Йосифов,
BriagNews,  Франция, 2012

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Френска целувка / Снимка: Владимир Йосифов, BriagNews

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив