Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 4, 2013

Удостоверението за тежести е важен детайл преди покупката на имот. Какви документи са нужни да се извади удостоверение за тежести на имота? Необходим е документ за собственост на имота, платена държавна такса и заявление по образец, обяснява адвокат Милена Миткова. Те се подават в съответната Служба по вписвания, по местонахождение на имота.

Службата по вписванията в София се намира в кв. Гео Милев на улица „Елисавета Багряна“ № 20, допълва брокер Антон Илиев. Трябва да носите копие на нотариален акт на имота, който желаете да проверите, съветва специалистът. Ако той е скорошен, е добре да потърсите и по-стария му нотариален акт, за да може да бъде извършена проверка за по-голям период от време.

Също е добре да знаете имената и ЕГН-тата на всички собственици/наследници на имота, защото ако нотариалният акт е по-стар, е възможно в него да не са упоменати ЕГН-тата на собствениците.

Попълвате бланката по образец и отивате при дежурния съдия за проверка. Ако той одобри документите, които прилагате, ще ви попита в какъв срок искате да получите удостоверението, защото има разлика в цената – от 10 лева до над 50. Някой съдия може да откаже да приеме документите, ако не сте приложили достатъчно документи към молбата си, предупреждава Илиев.

Трябва да проверите също дали имотът, който искате да проверите, попада в новия цифров кадастър. В случай че се намира в район на столицата, за който има влязъл в сила кадастър, ще бъде необходимо към молбата да приложите и скица с идентификатор, издадена от кадастъра.

Повечето хора, които искат да подадат молба за удостоверение за тежести, отиват неподготвени и всеки ден биват връщани от дежурните съдии за добавка на различни документи, коментира брокерът.

Ако се затруднявате с подготовката или нямате някой от нотариалните актове, можете да си наемете професионалист, който да приложи всички документи и да изкара удостоверението вместо вас. При всички положения той ще се справи от първия път и ще го направи по-добре от вас като човек, който не се е сблъсквал до момента с това.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив