Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Дек 5, 2011

1.Кои са най-важните стъпки при организиране на оглед?

Най-важните стъпки са първо човек да си избере имота, който иска да види, да се свърже с брокера, който предлага имота или имотите, да му се обади и съответно да поиска време за оглед, което е удобно за него. От там нататък той вече  ще чака обратна връзка от представителя, който показва имота дали е брокер или консултант и  вече почват по-интересните неща понякога. Като казвам по-интересни имам предвид нали какви биха могли да бъдат случките/ситуациите, които съпровождат много често огледите на брокерите. Това са случки, в които брокерът няма достъп до имота тоест собственикът не му е предоставил ключ, съответно той трябва да стикова всеки един оглед със собственика на имота и започва едно обаждане по телефоните, едни уговорки. Има хора, пък на които им е малко по-трудно да си вдигат телефона. Например по-възрастни хора, които използват мобилния си телефон като стационарен, оставят го някаде, забравят го, а в същото време човекът, който иска да види имота, стои и чака някой да му върне обратно обаждането. Такива  много интересни ситуации, възникват ежедневно при организацията на най-обикновен профабер, просто да се обадиш на някой и да кажеш искам да видя този имот. Примерно утре в пет и от там може да стане цяло прключение за брокера, докато му организира всичкото това нещо.

2. Какви са затрудненията за организиране на огледи?

Затрудненията са точно в тези случаи, които споменах, когато е труден достъпът на брокера към имота и съответно хората не успяват да реагират толкова бързо. Има хора, които си продават или отдават имота. Той е в един град, а те самите са в друг град, не са оставили ключ на брокера, оставили са го, но да речем на свой познат, на който му се налага да комуникира с брокер, но това нещо не го интересува. Той казва: да, добре ще дойда да ти отворя, но мога да ти отворя други ден, защото  просто тогава съм свободен  и това се получава от липсата на мотивация. Този човек защо да показва имота след като той не е негов, няма никаква мотивация и тогава стават едни много интересни случки. Например хората закъсняват по половин час, идва някой, нещо е кисело.

3. Колко тряба да е продължителността на огледа?

Продължителността според това колко е голям имотът от 5-10 минути до 20-25/30, ако е по-голям имотът, ако е къща говорим за първоначален оглед, защото нали често има вторичен. Идва семейство, което ще купува имот. Първо съпругът обикаля, набелязва няколко имота, оглежда ги набързо, това всичко около 5-10 минути от тях след това селектират един-два.  Тогава вече идва и съпругата, двамата заедно  с децата отделят малко повече време на имотите, които са си предварително набелязали, което вече може да отнеме и повече от половин час. Ако се напредне така във интереса към имота, решат да седнат, да изпият по кафе със собствениците или със брокера и вече тогава времето се удължава разбираемо.

4. По кое време на деня е удобно да се проведат огледи?

Най-често това се случва след пет часа. По причина такава, че  по-голямата  част  от хората не се доверяват на своите брокери, не им дават ключ по една или друга причина.  Понякога не е добре, просто не е удобно да се влиза в имота. Различни случаи и хората работят до пет/шест, след това искат да гледат и обичайното време е  от пет до осем вечерта. Това е на-посещаваното време за оглед, както и събота до обяд.

 

5. Какво би улеснило брокера при  извършването на оглед?

Улеснява го най-вече достъпа до имота най-вече това, защото всеки един брокер предлага по повече от един, повече от  десет, повече от петдесет огледа на различни места, различни части на града. Ако трябва да стикова своята програма с програмата на кандидат-оглеждачите, така да ги нарека и с програмата на собствениците на имоти, става много голямо стиковане, много голямо въртене на телефони: ти ще можеш ли след пет, защото човекът, който иска да го види пък може само между пет и шест, не, аз не мога между пет и шест. Става една чудна работа, разместват се програми и ако брокерът има достъп, има ключове, както ние имаме на стената около осемдесет ключа, това ни улеснява много, защото тръгвайки сутринта взима десет ключа  и си ходи, където и както му е удобно.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив