Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 11, 2012

Стив и Джоди Джейкъбсън купуват своя мечтан дом в района на Финикс през 2005 г. Те го ремонтират и реконструират изцяло и често приемат гости в него, за да се наслаждават заедно на прекрасната гледка към планината. "Вложихме душата си в тази къща", споделя пред USA Today 37-годишният Стив Джейкъбсън.


Малко след това обаче цената на жилището се срива с над 50%, а заплатата на Стив, който работи като софтуерен инженер, е орязана. През 2010 г. домът им е отнет и заедно с него те губят и първоначалната си вноска от 100 хил. долара. Семейство Джейкъсбън обаче не губи желанието си да живее в еднофамилна къща. Сега те са наели подобен дом, също като много други бивши собственици, загубили жилищата си поради наложена възбрана.

За разлика от традиционните наематели на апартаменти в САЩ обаче, тези американци са в по-зряла възраст и имат деца, сочат данни на Американското бюро за преброяване на населението. С преместването си от собствени жилища в такива под наем те променят и кварталите, в които живеят - към по-добро или към по-лошо. Те предизвикват треска за земя сред инвеститорите, най-вече на пазарите, които са най-силно ударени от вълната от възбрани.

Според Джон Бърнс, главен изпълнителен директор на компанията John Burns Real Estate Consulting, кризата с възбраните ще накара около 3 млн. бивши собственици да се изнесат под наем в еднофамилни жилища за периода между 2010 г. и 2015 г. Това представлява трима от всеки четирима собственици, загубили жилищата си поради възбрана или неплатежоспособност. Наемите на еднофамилни къщи са били най-силният сегмент от пазара на наеми за периода между 2005 г.и 2010 г., сочат данни на Fannie Mae.

"През следващите 5 до 10 години ще станем свидетели как десетки и дори стотици милиарди долари частен капитал се наливат в бизнеса с наеми на еднофамилни къщи", прогнозира Джъстин Чан, директор на инвестиционната компания Colony Capital. Новите наематели са "семейство с две деца, куче и аквариум с рибки", обяснява Грегър Уотсън, управляващ директор на 643 Capital Management, която държи 400 еднофамилни къщи за отдаване под наем най-вече в района на Сан Франциско.

Около 38% от жилищата в квартала на семейство Джейкъбсън във Финикс са обитавани от наематели. Повечето от тях са построени преди по-малко от десетина години, като някои са били купени с цел отдаване под наем, но повечето са били придобити от купувачи на първи дом. Цените им са се покачвали непрекъснато до балона на пазара, след което са паднали рязко.

От 2008 г. насам 8 от 40-те жилища на улицата на Джейкъбсън са били поставени под възбрана. Хора от квартала посочват, че къщите тук "все още изглеждат добре" и са в по-добро състояние отпреди няколко години, когато повечето са били необитами. Има обаче и такива, които смятат, че наемателите са занемарили някои от постройките. Те се тревожат, че поради нарастващия брой на отдаваните под наем жилища в квартала цените тук ще паднат.

В няколко от американските градове неотдавна бяха приети закони, ограничаващи позволения брой еднофамилни жилища за отдаване под наем в даден район. Експерти прогнозират, че голяма част от хората, загубили жилищата си поради проблеми с изплащането на ипотеките си, отново ще закупят собствен дом. Според неотдавнашно проучване на Harris Interactive 83% от наемателите искат да имат свое жилище отново.

От друга страна увеличаването на дела на наемателите е лошо явление за строителите, но влияе добре върху търговците на обзавеждане, се посочва в доклад на Morgan Stanley. Хората купуват нови мебели, когато се местят, независимо дали стават собственици, или отиват в друго жилище под наем.

Изследване на Demand Institute пък разкрива, че увеличеният брой на наемателите ще създаде възможности за други компании. Без ипотеки, които да покриват, хората ще имат повече пари за инвестиции. Това ще окаже въздействие върху компаниите за финансови услуги.

Освен това на наемателите може да им се наложи да наемат складове, в които да съхраняват вещи, в случай, че жилищата, в които живеят под наем, са по-малки, отколкото тези, които са притежавали. Компаниите за ремонтни дейности също ще спечелят, а търсенето на застраховки за немателите ще нарасне, допълват от компанията.

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Петър Нейков

източник: imoti.net, автор: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив