Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 13, 2012

Покупката на недвижим имот най-често става с кредит. Пазарът на имоти и пазарът на кредитиране в България се смята за значително стабилизиран и условията за кредитополучателите се подобряват. Това заяви Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“, цитиран от агенция „Фокус“. По думите му основното търсене е при ипотечните кредити, където има лек ръст. Едни банки предлагат на клиентите си жилищен кредит, други препоръчват ипотечен. Все по-често банките правят и атрактивни промоции по предлаганите от тях кредити. Попитахме експертите от Ceb.bg кой кредит в какъв случай се използва и има ли разлика в лихвите.

 

Всеки кредит, който е обезпечен чрез учредяване на ипотека в полза на банката, е ипотечен, обяснява адвокат Милена Миткова. В случая нюансът е, че кредитът, който ще се обезпечава, е именно за покупка на жилище и затова се нарича жилищен. Колкото до размера на лихвите, това зависи изцяло от договорките с банката, казва адвокатът. Ако купувачът иска да получи кредит от банка и предложи за обезпечение свой недвижим имот - това е ипотечен кредит, а ако иска да купи имот и не предлага друг свой имот за обезпечение, а само бъдещата си собственост - това е жилищен кредит. Той се отпуска целево за закупуване на конкретното жилище, уточнява брокер Антон Илиев. Според него в повечето случаи жилищните кредити са с малко по-добри условия от другите.

 

Консултацията с кредитен консултант е много полезна, категорична е брокер Дарина Задурян. Част от фирмите не взимат никаква комисионна от кредитополучателя за услугата си. От друга страна консултантите познават в детайли кредитните оферти и промоции на банките и могат да подберат най-подходящите варианти за клиента си. Необходимо е клиентът да има минимум една десета от сумата за покупка, за да покрие банковите изисквания за самофинансиране, допълва Задурян. Жилищният кредит е едно сериозно и дългосрочно обвързване и е задължително да се направи максимално добър избор, подчертава брокерът.

 

За да се кандидатства за ипотечен кредит, много важно е кандидатът да може да докаже доходите си на банката, разяснява Илиев. Самото кандидатстване има два етапа - първият е обследването на клиента от страна на банката, а вторият - одобрението на самия имот. Купувачът първо трябва да посети банката и чак след това да тръгне по огледи. Първоначалното одобрение за кредит дава не само повече спокойствие и самоувереност, но и е много полезно при преговорите. Без това одобрение клиентът няма да знае максималния размер на заема, който може да му бъде отпуснат, а това е много важно за избора на имот. „Не правете празни ходове - подсигурете се. Това не отнема много време, но пести страшно много“, съветва Илиев.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив