Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 19, 2012


Интерес не липсва, но тепърва ще стане ясно дали той може да доведе до по-високи продажби

Ценовите спадове и затруднените условия на редица пазари на жилища в Източна Европа не могат да спомогнат за раздвижване в сектора, който продължава да бъде скован от стагнация.

Цените на някои пазари, като българския, са отчели значителни понижения от началото на кризата досега, но въпреки това купувачите все още остават предпазливи. Кредитиращите институции също са значително по-внимателни при  отпускане на финансирането за покупка в сравнение с периода преди кризата.

Наскоро бе обявено, че цените на ваканционните имоти са паднали наполовина спрямо върха на пазара през 2008 г.  Подобен е и спадът в Банско.

Информация на брокери сочи, че цените на апартаментите в София са се понижили с 40% спрямо 2008 г. Въпреки тези спадовете обаче сделките все още остават на ниски нива.

„Бедствена“ ситуация

В Сърбия пазарът е в застой по друга причина – прекомерно високите цени, спиращи мнозина купувачи, които иначе имат нужда от нов дом. Това доведе до значителен спад на продажбите през последните години.

По информация на Turkish Weekly в Сърбия има недостиг от до 30 хил. нови жилища на година. Самият министър на градоустройството е описал ситуацията като „бедствена“, прехвърляйки отговорността за нея върху централната банка, която е затегнала прекалено много условията за кредитиране.

Продажбите паднаха и в Хърватска. Там обаче основният фактор е прекалено голямото предлагане, което наводни пазара в последно време.

Въпреки че там жилищата са двойно по-достъпни от тези в Сърбия (на базата на годишния доход, необходим за покупка на жилище) в Хърватска има над 50 хил. жилища, които не могат да намерят купувач.

Кризата, която засегна страната, доведе до спад от 15% в цените на имотите през последните три години.

Още по-голям е спадът в Черна гора, а продажбите са също почти в застой. Експерти оценяват, че жилищата в страната са с 30% по-евтини в сравнение с годините на бума от 2007 г. Тогава обаче пазарът разчиташе до голяма степен на руски и други чуждестранни купувачи, които днес са изчезнали.

Спадове

Въпреки спада си обаче цените са значително по-високи от възможностите на местните купувачи. В резултат на това продажбите на нови жилища се понижиха с с над 60% през последните години.www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив