Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 4, 2012

Според някои прогнози цените на апартаментите в страната ще останат около сегашните нива през 2012 г., като е възможен лек спад. Това се посочва във финансовия отчет за 2011 г. на инвестиционната компания Orchid Developments Group Ltd, собственик на Grand Mall Varna. От компанията коментират, че в края на 2011 г. на пазара се забелязват някои положителни тенденции. Сред тях се посочва повишеният брой в сделките с имоти – основно покупката на апартаменти и продажбата на активи, генериращи приход.

Наред с това е улеснен и достъпът до ипотечно кредитиране, въпреки че като цяло пазарът остава в затруднено положение вече за трета година. Тези тенденции предоставят повод за известна надежда за участниците на пазара, макар и да не означават, че непременно секторът е започнал да се възстановява. През 2011 г. и особено в края на годината спадът в цените на апартаментите варираше между 5 и 10% на годишна база.

Нямаше особени промени и в динамиката на пазара на търговски площи. Наемните нива останаха сравнително стабилни през втората половина. Активност по отношение на отдаване на площите все още има, въпреки че става със значително по-бавни темпове в сравнение с предишните години. Предвид тези фактори на пазара от компанията смятат да продължават да задържат развитието на неразвитите имоти в портфолиото и плановете за разширяване на дейността, докато не бъдат забелязвани „ясни признаци на пазарно възстановяване“. Orchid завърши 2011 г. с нетна загуба от 182 хил. евро в сравнение със загуба от 20 млн. евро година по-рано.

От компанията уточняват, че малкият размер на загубата се дължи на положителната преоценка на стойността на Grand Mall Varna, която се повишава с 3,3 млн. евро до близо 137 млн. евро. Това повишение е следствие основно на ръст в наемите на мола, които са индексирани на базата на индекса на потребителските цени в еврозоната. Към края на 2011 г. Grand Mall Varna е бил със сключени договори за близо 82% от площите и ефективна заетост от 73%.

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив