Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Мар 29, 2013

Коментари: 1

 

Инж. Божидар ПОПОВ, мениджър проекти в "Сиенит холдинг".
 
Най-търсени са жилищата между 50 и 70 кв. м 15 апартамента в “Западен парк” вървят с 15% отстъпка.
 
- Ако аз хипотетично имам свободни пари, как ще ме убедите да купя ново жилище?
 
- В Пловдив едва 5 или 10 процента от старите жилища са в добро състояние, имам предвид енергийно ефективни. А в една нова сграда, която е добре изолирана, разходите за отопление или охлаждане падат наполовина. Това, струва ми се, е един добър аргумент в полза на новото строителство.
 
Ако пък все пак решите да инвестирате в старо жилище, пригответе се за мащабен ремонт. Най-малкото трябва да подмените инсталациите, дограмата, вратите, мазилката, настилката. Едното води до друго. В блок или кооперация, строена преди 30 или 40 години, съседите не искат да се грижат за общите части. Ако етажната собственост все пак вземе решение да се сменят дограмите на стълбищната площ, трябват много пари. Собственик не може да направи външна топлоизолация дори на собствения си имот, без да вземе разрешение от съседите си. Такива проблеми не съществуват при една току що построена сграда.
 
- Хората казват, че новото строителство е по-некачествено.
 
- Това не е вярно. Всяка новопостроена сграда и апартаментите в нея вървят с документи за гаранция. Понеже споменахме топлоизолацията, ще ви кажа, че за нея гаранцията е 10 години. Дори когато се подписва договор за покупко-продажба на етап акт 15, а клиентът не е доволен от изпълнението на отделни детайли или елементи, има два варианта. Единият е строителят да отстрани дефектите за своя сметка, а другият е клиентът да ремонтира по свой вкус, а разходите да му се приспаднат от вноските.
 
- Какви схеми на плащане предлагате на своите клиенти?
 
- Много и разнообразни. В холдинга има отделна фирма “Магазин за нов дом”, която е специализирана именно в това - да продава и отдава под наем само ново строителство, директно от инвеститора, без посредничество и комисионни. “Магазинът” предлага различни форми за финансиране на покупко-продажба. Сега например 15 апартамента в комплекс “Западен парк” се продават с 15 на сто отбив от цената. Друг атрактивен начин    е периодичното плащане на вноски. Това означава, че плащанията са разсрочени във времето така, че да съвпадат с финансовите постъпления на клиента. В момента върви и една друга кампания на “Магазин за нов дом” - плащате 10 процента от стойността на имота, а останалата част от сумата - след акт 16. По този начин клиентът печели няколко неща - “резервира” си апартамента, който му е допаднал и то на добра цена. А хубавите апартаменти и на пловдивския пазар вече са кът.
 
- Какво означава хубав апартамент?
 
- Няма еднозначен отговор на този въпрос. Но най-общо мога да ви кажа какви имоти се търсят масово: 50-70 квадрата. Такива апартаменти най-лесно се продават или отдават под наем. Локацията също е много важна - близостта до молове, паркове и отдалечеността от шумни улици и булеварди прави един имот привлекателен. За чужденците, които купуват имоти у нас, хубав апартамент означава да е на висок етаж, за да се открива гледка. При българите обаче идеалната височина за дом е 3-4 етаж. Ние от “Сиенит” се опитваме да променим тази нагласа, като обясняваме на потенциалните си клиенти, че няма как покривът да им протече, ако купят дом на последния етаж. Най-малкото, защото сградата е строена с качествени материали, а покритието на покрива е също с 10 годишна гаранция. Асансьорите също няма как да повредят, защото са последен вик на техниката, а и защото ние като инвеститор сме сключили договор с фирма за поддръжка, която се отзовава при проблем до минути.
 
- Заслужава ли си инвестицията в недвижим имот точно сега? Не е ли по-сигурно хората с пари да си ги държат в банки?
 
- За мен лично в този момент инвестицията в недвижим имот е най-сигурна. Виждате какво става в Кипър. Визирам не кризата, а начинът по който се опитват да излязат от невъзможното положение. Човек се събужда една сутрин и вижда, че това, което е имал, вече го няма. На никой не го пожелавам, но трябва да се мисли навреме. А, според личното ми мнение, стойността на имотите ще се повишава. На световните пазари вече се усеща, че и строителните материали поскъпват и това е само едно от нещата, които ще повишат и цената на готовите сгради. Но нека оставим цифрите сами да говорят: според националния статистически институт през 2012 година квадратния метър в Пловдив се е продавал средно за същите пари, както и през 2006 година. И в спомената средна цена са включени освен стандартните елементи, и заплатите на персонала (които се повишават) и цената на банковия заем, който инвеститорът е ползвал, и цената на земята, която също няма да върви надолу и т.н.
 
- Към кои жилищни сгради на “Сиенит” има най-голям интерес?
 
- В комплекс “Галерия” например апартаментите в единия блок са на сто процента продадени. Там има сто жилища. Във втория блок са 120, при това от най-търсената квадратура - от 55 кв. м до 95 квадрата. В комплекс “Западен парк”, чието безспорно предимство е близостта до Гребната база, апартаментите са с големина между 63 и 150 кв.м. Като доста желан се очертава и комплекс “Кишинев”, който се намира в кв. “Христо Смирненски”.
 
 
Източник: www.marica.bg
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Инвестицията в злато е по-добрия начин за сигурност на парите ви, отколкото в недвижим имот. И в дългосрочен план доходността е по-голяма. Цените на имотите вървят на долу, а цената на златото - нагоре.

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив