Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Апр 5, 2012

По света има доста причудливи и оригинални архитектурни решения и „Кривата къща” /The Crooked House, Sopot, Poland/ е едно от тях.Krzywy Domek, както е оригиналното й название, е сграда с необичайни форми, комбинация от мол, ресторант и офис сграда, и името й се превежда като „Кривата къща”.

 

Сградата е относително млада, но вече е необичайно популярна по света и е станала местна забележителност. Построена през 2004 година, „Кривата къща” е част от по-голям шопинг център и помещава ресторанти, магазини и офиси на 4 нива, обхващащи около 4,000 квадратни метра. Проектирана е от архитектите Szotynscy & Zaleski, които казват, че е била вдъхновена от приказните илюстрации на Jan Marcin Szancer /1902–1973 г./– полски илюстратор, изучавал изобразително изкуство в Краковската Академия, и по-късно във Франция и Италия, и илюстрирал около 150 книжки, и рисунките на Per Dahlberg. Третият вдъхновител е Jan Brzechwa /1898-1966 г./ - полски поет и автор, известен най-вече с работите си в детската литература. Така идеята за „Кривата къща” се е появила благодарение на стари детски книжки.

 

Сайтът на Krzywy Domek описва комплекса по следния начин:

„Забележителност на Сопот и символ на модерния свят, който хармонично комбинира бизнеса с културата и изкуството.

Всеки ден множество хора посещават Кривата къща, за да провеждат бизнес срещи, да се хранят или да пазаруват. Това място е седалището на офиси на компании, представящи различни индустрии, салони за красота, лекарски кабинети, магазини и други.  През вечерите Кривата къща е изпълнена с живот. Клубовете и пъбовете, разположени в нея, осигуряват наситена и богата програма от събития, и тяхното качество и разнообразен кетъринг задоволяват всички вкусове – от изтънчените до традиционните.

 Може да се каже, че „Кривата къща” никога не спи.”

 

Посещението на  Krzywy Domek може да остави неповторими спомени и да бъде вълнуващо преживяване, така че ако имате път до Sopot, не я забравяйте.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив