Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 23, 2012

Получава наградата Gordon E. Moore от Intel

Неинванзивен инструмент за откриване на рак на панкреаса изобрети петнадесетгодишният американец Джак Андрака и получи за това първо място в тазгодишния конкурс Intel International Science and Engineering Fair.

На базата на тест ленти за диабет Андрака е създал прост dip-stick сензор за тестване на кръв или урина, за да се определи дали пациентът има ранен стадий на рак на панкреаса. Изследването на момчето е с над 90 процента точност и показва, че неговият сензор, който се очаква да бъде патентован, е 28 пъти по-бърз, 28 пъти по-евтин и над 100 пъти по-чувствителен, отколкото настоящите тестове.

За проекта си е получил наградата Gordon E. Moore, наречена в чест на съоснователя на Intel и председател и главен изпълнителен директор, на стойност 75 000 долара, съобщават от Intel.

Двама ученици, Никълъс Шифер, на 17 години, от Канада, и Ари Диковски, на 18 години, от Лийсбург, получиха награда Intel Foundation Young Scientist Award от по 50 000 долара.

Проучването на Никълъс е, както той го нарича – “microsearch”, или възможност за търсене в най-бързо разрастващата се информационна медия: малки количества съдържание като туитове и обновяване на статуси във Facebook. Чрез своето проучване Никълъс се надява да подобри възможностите на търсачките, което от своя страна ще подобри достъпа до информация.

Ари проучва науката за квантова телепортация. Той е открил, че щом веднъж атомите са свързани чрез процес, наречен “entanglement”, информацията от един атом просто ще се появи в друг атом, когато квантовото състояние на първия атом е разрушено.

Използвайки този метод, организациите, изискващи високи нива на сигурност на данните, като National Security Administration, могат да изпратят криптирано съобщение, без да се излагат на риск от прихващане, защото информацията няма да пътува към ново място, тя просто ще се появи там.

Тази година над 1500 млади учени са избрани да се състезават в Intel International Science and Engineering Fair. Участниците са подбрани от 446 конкурса в близо 70 държави, региони и територии.

Повече от 400 финалисти са получили награди за своята работа - 17 "най-добър в категория" победители, всеки от които е получи приз от по 5000 долара. Intel Foundation още връчи 1000 долара грант на училищата на всеки от победителите и на affiliated fair, които те представляват.

 

www.infoweek.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив