Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 6, 2012

По-долу ще ви запозная с някои промени касаещи сигурността при разпореждането със сделки за недвижими имоти – продажба и покупка на апартаменти, друг вид жилища като ателиета, студиа, също така офиси, магазини, парцели – урегулирани поземлени имоти и земеделски земи и всякакъв вид недвижима собственост. 

Какви бяха възможностите за имотни измами:

Представяне на фалшиви удостоверения за наследници, фалшиви пълномощни и фалшиви лични карти, както и разплащане в брой при сделки с недвижими имоти.

Какво се промени:

  1. Относно личните карти и данни на собствениците на имоти

Нотариусите  вече имат достъп до фонда на МВР. На практика се прави справка в база данни на личните документи на собствениците на всички имоти – апартаменти, парцели, офиси, магазини и т.н. Нотариусите имат достъп до ЕСГРАОН, разполагат с достъп до актуална информация относно семейно положение и всички родствени връзки на всеки един продавач на имот. По този начин  възможността за злоупотреби с фалшиви лични карти, данни и кражба на самоличност е прекратена.

  1. Относно пълномощните

Всички пълномощни се съхраняват в единна ситема, до която имат достъп всички нотариуси на територията на Република България. Те се удостоверяват освен с подпис, и със съдържание. Освен това, при нотариуса остава и се съхранява едни оригинал от всяко подписано пълномощно. По този начин когато едно пълномощно се вкара в информационната система всеки един нотариус може да направи справка и да види дали има такова пълномощно и дали не е било оттеглено. Оттеглянето също се вписва. Ако има такова, то е напълно достъпно до всеки един друг нотариус и до всички органи, които се нуждаят от справка – следствие, прокуратура и т.н. Това допълнително осигурява необходимата сигурност при разпореждане с недвижими имоти – жилища, УПИ, земеделска земя и всякакъв вид недвижима собственост.

  1. Относно разплащането в брой

Преди, практиката при извършване на сделки за покупко-продажба на недвижим имот беше разплащането да бъде в брой, и беше достатъчно на нотариуса да се потвърди фактическото получаване на продажната сума преди вписването на сделката в Агенцията по вписвания.

Сега всички сделки надвишаващи 10 000 лева минават по банков път. Това означава, че за суми над тази стойност разплащането става по следния начин:  По сметка на продавача, купувача превежда договорената сума и удостоверява транзакцията пред нотариуса извършващ самата сделка.

Продавачът и купувачът имат възможност да извършат разплащането и чрез специална сметка на нотариус, по която сумата се превежда. Самият нотариус е гарант, че продажната сума ще премине от купувача към продавача. В случая се декларира и действителната цена на продавания имот.

Допълнително: Нотариалната камара е внесла през 2011 година  в Министерството на правосъдието проект за изменение на наредба касаеща фалшивите завещания. Искането е да бъде въведена информационна система засягаща така нареченото ПОСЛЕДНО пълномощно и пълномощни касаещи банковите операции.

  1. ОЩЕ:

В началото на 2012 година е въведен нов регистър – ImotiGard, който е напълно безплатен и достъпен за всички собственици на имоти. В този регистър всеки собственик може да впише имота си АКО НЕ СЕ ПРОДАВА. Така всеки може да направи справка и да види дали един имот е на пазара за недвижими имоти или не. И всеки потенциален купувач предварително би могъл да се информира за действителното положение с апартамент, парцел или друг вид недвижима собственост.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив