Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 19, 2013

Едва месец престояват на пазара ¼ от жилищата за продажба, преди да открият своите купувачи. Бързите сделки са основната тенденция, която се очерта през лятото на 2013 година, сочи анализът на АДРЕС Недвижими имоти. Приблизително такъв дял заемат и имотите, продадени за 1 до 3 месеца след излизането си на пазара – около 21%. Само 10% от сделките се сключват с имоти, престояли година или повече, преди да се стигне до сделка за тях.

Жилищният пазар в момента е активен, именно защото много продавачи вече са добре ориентирани в ситуацията и повечето предлагани имоти са на разумни цени. Купувачите, от своя страна, вече виждат тенденцията на покачване на нивата и бързат да сключат изгодна сделка сега. По данни на агенцията се наблюдава ръст на цените в София и още 4 града в страната. Макар и в рамките на около 1%, това е първото повишение в нивата в по-голям брой градове от началото на кризата през 2009 г. досега. Градовете, в които се отчита покачване на нивата през периода юни-август, са София, Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора.

Отстъпките вече не са определящ за пазара фактор – 1/3 от компромисите в цената през лятото са били до 2000 евро. Относително значим дял заемат сделките без отстъпка – те представляват 23% от всички. Около 20% от договорените понижения в цената са от 2000 до 5000 евро.

„Около 70% от сделките през периода са закупени със собствени средства, като за останалата 1/3 от продадените жилища са изтеглени различни по размер кредити”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър. „Най-популярният имот на пазара остава двустайният апартамент за около 40 000 – 45 000 евро в комуникативен район. Наличието на добър транспорт, близостта до метро станция за имотите в столицата, детските градини, болниците и магазините са сред основните притегателни за интереса на купувачите сили. По-голямата част от търсещите жилище държат и на екстри като южно изложение, среден етаж и добро разпределение”, добавя Богданов.

Столичните квартали, в които са сключени най-много сделки през летните месеци, са Младост, Люлин, Дружба, Манастирски ливади, Овча купел. В тези райони активността през лятото на 2013 г. е с около 20% по-голяма спрямо останалите части на града. Причината е в растящия потенциал на тези райони заради подобряването на цялостната им инфраструктура.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив