Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 7, 2012

Омръзна ли ви забързаният начин на живот в големия град? Какъв по-добър начин да се отървете от стреса в динамичното градско ежедневие, освен един уикенд със семейството и приятелите в уютната ви къща, намираща се на 10 минути от града. Звучи добре, нали? Мечтаете за простор, красива панорама, спокойствие, а какво ще кажете за един двор, от който редовно да се снабдявате с ваши собствени плодове и зеленчуци. Комбинацията от всичко това и предлаганите ниски цени, кара много хора да се замислят.

Една от най-важните крачки при закупуването на къща в провинцията е да решите нова или стара да бъде тя. Значително по-евтин е старият имот, като цените варират между 5 и 15 хиляди евро, но нуждата от ремонти почти винаги е задължителна, а това може да го оскъпи неколкократно. За нов имот средната сума скача до около 40 000 евро.

Броят на реализираните сделки в началото на 2012 леко е намалял, спрямо същия период на 2011. Забелязва се увеличение обаче в средната цена на продадените къщи, като за първите три месеца на 2012 тя е в размер на 19 870 евро, с 2 500 евро повече от първото тримесечие на 2011.

Традиционно, селата около София държат едни от най-високите цени на имоти – около 28 000 евро е нужно да приготвите ако желаете да живеете в близост до столицата. Сравнително високи остават и цените на къщите около морските курорти. Средната стойност на продадените къщи за първото тримесечие на 2012 в бургаските села е 27 000 евро. Голям интерес се забелязва към селските имоти около Велико Търново. За първото тримесечие на 2012 средната цена при продажба там е в размер на 40 000 евро. За Пловдив и Стара Загора пък, имоти са се продавали средно за под 15 000 евро.

Интересно е сравнението със страните от ЕС, живеещи в градовете и селата. Според изследване на Евростат, само 17% от населението в България живее в градски райони, срещу 41% за целия ЕС. Страната ни е с голям дял на население живеещо в селските райони – 38%, както и цели 45% в междинните райони. Според статистиката населението в селата на България, прогресивно намалява – с около -13,2 промила

Повечето села в близост до областните центрове са с добре изградена пътна инфраструктура и удобен транспорт до града. Защо да се примиряваме с тесни апартаменти, като дори за по-ниска сума можем да си осигурим просторен имот на спокойствие сред природата и същевременно на минути от всичко нужно в града?

Ето и нещо любопитно за селските имоти на запад. Цяло село с 19 постройки и плавателен канал се продава във Франция на цена от 330 000 евро. Селцето се казва Корбифи и се намира на 30 километра  от най-близкия град. Освен с къщи и сгради собственикът му ще се сдобие и с басейн, конюшня и тенис кортове.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив