Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Окт 8, 2012

В големите градове като София, Варна и Бургас има недостиг на функционални жилища. Това каза за Радио „Фокус” - Варна Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". По думите му през последните години жилищният процес е почти замрял, има много малко по обем нови строителни единици, които са съобразени с нуждите на сегашните потенциални купувачи.

„Има дефицит не толкова на брой жилища, колкото на функционални и търсени от сегашните профили на купувачите”, каза още Ганев. Според него това се обяснява с факта, че преди години, по време на бума на строителството, е имало глад на имоти за инвестиции с цел доходност, а сега купувачите са хора, които имат пряка жилищна нужда. „Необходими са им две спални, не просто помещения. Сегашните купувачи са изключително взискателни към имота, който ще придобият. Процесът е по-бавен и с това трябва да се съобразяваме всички на пазара – строители, инвеститори, консултанти", коментира Ганев. Важно е собствениците на жилища да оценят правилно своя имот в първия момент от пускането му на пазара.

10%-12% спад на сключените сделки се отчита при пазара на недвижими имоти през първите шест месеца на годината за цялата страна. Данните са спрямо сключения брой сделки за същия период на миналата година. Очакванията на брокерите са през второто шестмесечие на годината сключените сделки да бъдат поне на нива от същия период на миналата година и в годишен план намалението на сделките за покупко-продажба на недвижими имоти да не надхвърля 5%. „Има вероятност поради влошените макроикономически показатели, най-вече в Европа, които влияят сериозно на българската икономика, да бъдем свидетели на подобен спад и през второто шестмесечие”, каза още Добромир Ганев.

Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив