Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 12, 2012

Коментари: 1

Голяма част от хората не са запознати достатъчно добре с процедурите, при които се отпуска кредит за жилище. В резултат на това желаната сделка може да се окаже неизгодна за тях. За да се избегне подобен проблем, брокер Антон Илиев напомня на клиентите си, че са необходими две одобрения.

Първото е на кредитоискателят – банката трябва да определи дали той отговаря на нейните условия. Внимателно се проучват доходите му и сумите, въз основа на които се формират осигуровките за предпоследните 6-12 месеца, разглежда се и за какъв срок от време ще се изплаща кредитът. Интерес за банката представляват още и трудовият договор, периодът на работа при настоящия работодател и не на последно място – възрастта на желаещия.

След като банката даде съгласие, може да се потърси подходящ имот, който да бъде оценен с помощта на експерт, препоръчан от банката. Това е второто важно одобрение. В повечето случаи се взимат предвид населеното място на въпросния имот и типът строителство при отпускане на кредит срещу ипотека.

Специалистът дава пример с човек, който изтегля заем от 30 000 лв. за двустаен панелен апартамент в Младост 2 и желае да получи оценка за него. Ако е одобрен в началото според доходите си, не би следвало да има проблеми. Оценителят може да определи цена като 32 000 евро, от която купувачът да получи процент.

В зависимост от това кога е строен панелният блок и в коя банка се кандидатства, може да бъде получен заем срещу подобно обезпечение между 50% и 80%, равняващо се на суми от 31 000 лв. и 50 000 лв. Разликата между цената на самия имот и отпуснатия кредит от банката трябва да бъде покрита с лични средства.

Ако търсим максимално финансиране от банката, е добре да се насочим към тухлени жилища или търговски обекти в големите градове, съветва Илиев. Необходимо е да предвидим и процент самоучастие, както и суми за обичайните такси, съпровождащи ипотечния кредит.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

След време ще се отчете като грешка, че не се проверява здравето на искащия кредит. Във Франция се иска доклад от лекуващият лекар на искащия ипотечен заем. Културата на хранене в България е далеч от европейската. Все още много българи харчат парите си за автомобил, тухли и гранитогрес, а спестяват от качествени храни и здравна профилактика .

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив